Zaterdag 16 juni Genealogische markt

Bezoekers genealogische markt in de voormalige studiezaal in de Beekstraat

Op 16 juni organiseert het Gemeentearchief Weert een Genealogische markt. De activiteit wordt mogelijke gemaakt door de nauwe samenwerking met de sectie Genealogie van het LGOG (Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap), de LGOG Kring Weert Stichting De Aldenborgh Weert en het LGGI (Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum) met de onderdelen AlleLimburgers en Aezel Projek.
De dag wordt gehouden in de studiezaal van het Gemeentearchief Weert op de eerste etage van Bibliocenter Weert.
De Genealogische markt biedt de bezoekers de kans om met hulp van deskundige vrijwilligers meer te weten te komen over hun voorouders. Het onderzoek is gratis. Belangstellenden kunnen van 11.00 uur tot 16.00 uur terecht in de studiezaal van het Gemeentearchief aan de Wilhelminasingel 250, eerste etage.
De Genealogische dag in 2016 is door circa 225 belangstellenden bezocht.
In 2017 is er door de verhuizing van het Gemeentearchief van de Beekstraat naar de Wilhelminasingel geen markt gehouden.

Beschikbare informatie

U kunt gegevens opvragen en inzien tot vijf generaties terug. Uw voorouders moeten ingeschreven hebben gestaan in een gebied dat begrensd wordt door de  gemeenten Budel, Maarheeze, Kinrooi (B) Maaseik (B), Nederweert,  Roermond, Roggel, Someren en Weert. Digitaal zijn de gegevens beschikbaar uit de burgerlijke stand die teruggaat tot 1796, en de Doop- Trouw en Begrafenisregisters die zelfs tot 1550 teruggaan.
Verder zijn de kadastrale kaarten van Weert en omstreken digitaal te bekijken. Alle percelen, gebouwen en andere objecten op de kaart van 1844 zijn in een database opgenomen. Hieraan zijn gegevens over de eigenaar en het perceel gekoppeld. Hierdoor ontstaat een geografisch overzicht van alle percelen en hun eigenaar in die tijd.
Zo mogelijk kunt u een uitdraai van de digitaal beschikbare gegevens meenemen.

Handig om mee te nemen

Om de belangstellenden goed van dienst te zijn, is het raadzaam om zoveel mogelijk persoonsgegevens van uw ouders of grootouders mee te nemen. Denk daarbij aan de volledige voornamen en achternaam, de geboortedata en huwelijksdata. Een trouwboekje bevat al deze gegevens. Aan de hand hiervan kan het onderzoek naar uw eigen familie van start gaan.

Gratis

Aan het onderzoek en de uitdraai tijdens deze Genealogische markt zijn geen kosten verbonden.

Bekijk ook de pagina Genealogie.

Wilt u meer weten over het verwerken van de kadastrale gegevens bezoek dan de pagina Kadaster.