Agenda Gemeentearchief Weert

Het Gemeentearchief Weert organiseert dit jaar een aantal activiteiten.

 

Expositie 'Nooit bevrijd!'- Sinti in Weert en Limburg 1795 - 2019 -

3 mei tot en met 21 september

In expositie ‘Nooit bevrijd!’ - Sinti in Weert en Limburg - staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West - Europa.
De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.

De opening is op vrijdag 3 mei om 14.00 uur. U bent van harte welkom.

Lees verder >>>

Lezingen

De geschiedenis van de Sinti kent vaak indringende verhalen. Deze zijn meer dan waard om te worden gehoord.
Daarom organiseert het Gemeentearchief drie speciale  lezingen.

Woensdag 22 mei Lezing 'Holocaust en Sinti in Limburg'

Tijdens de bijeenkomst van 22 mei houdt  historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.

Meer informatie en aanmelden >>>

 

Woensdag 12 juni Lezing 'Zoektocht naar Settela'

Bart Jan de Graaf bespreekt een televisie-documentaire met de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek', dat later Settela Steinbach blijkt te zijn.
Tijdens het samenstellen van de expositie heeft Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert,  in binnen- en buitenland onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht worden gepresenteerd.

Meer informatie en aanmelden >>>

 

Woensdag 10 juli Lezing 'Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’

De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Sinti-gemeenschap in het Wittenstein(D). Deze lezing wordt in het Duits gegeven.


De lezingen beginnen om 19.30 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De kosten bedragen € 5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

Meer informatie en aanmelden >>>

 

Open Monumentendag 2019 Weert 14 en 15 september

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is het Open Monumentendag in Nederland. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang.
Het thema dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Dit is de Nederlandse interpretatie van het Europese thema ‘Arts & Entertainment’.

Binnenkort vindt u vanaf deze plek meer informatie.

 

Agenda 2018


Agenda 2015