WEERT VAN HORNESTAD

 

In 2018 wordt ook in Weert de onthoofding van Lamoraal van Egmond en Philips de Montmorency op 5 juni 1568 herdacht. Die datum vormt traditioneel het begin van de Nederlandse Opstand die eindigt met de Vrede van Munster in 1648.
Het Gemeentearchief Weert, als hét kenniscentrum van de geschiedenis van Weert, publiceert dit jaar op deze website maandelijks een verhaal over Philips de Montmorency.
Na de dood van zijn stiefvader graaf Jan van Horne in 1540 erft De Montmorency het Graafschap Horne en de verdere bezittingen van het geslacht. Hij huwt in 1546 met Walburgis van Nieuwenaar.
De Montmorency reisde veel en verbleef langdurig in Madrid en Brussel en daarom is hij maar weinig in Weert geweest. Zijn vrouw daarentegen woonde hoofdzakelijk in het kasteel de Nijenborgh aan de Biest.

Onderstaand vindt u maandelijks een nieuwe bijdrage over Philips de Montmorency.

 

 

1549
Kroonprins Filips II bezoekt Weert

 

 

Jacques Verstraelen
1934 - 2017

Jacques Verstraelen

Het grootste deel van de twaalf verhalen is geschreven door Jacques Verstraelen.
Na zijn pensionering als docent klassieke talen aan het Bisschoppelijk College in Weert heeft hij als vrijwilliger van het Gemeentearchief Weert tot aan zijn dood op 26 oktober 2017 welhaast dagelijks onderzoek gedaan in de archieven van Weert. Daarbij is hij menig interessant gegeven tegengekomen. Naast het transcriberen van (oud-) Nederlandse en (oud-) Franse teksten heeft Jacques Verstraelen ook de vertaling in het huidig Nederlands verzorgd. Verder is Verstraelen voor menig medewerker en vrijwilliger van het Gemeentearchief en in de Weerter geschiedenis geïnteresseerde een welhaast onuitputtelijke vraagbaak over de historie van Weert en de Van Hornes geweest.
Het Gemeentearchief Weert is hem dan ook bijzondere dank verschuldigd.
In het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie is een bijzondere In Memoriam van de hand Bert van Laer verschenen.
Download de In Memoriam Jacques Verstraelen.

Drs. John van Cauteren, conservator van het Gemeentemuseum Weert, heeft een verhaal geschreven over Philips de Montmorency.
Download dit verhaal.

Het Gemeentearchief beschikt over een aantal kopieën van archiefdocumenten en publicaties over Philips de Montmorency afkomstig van de Belgische onderzoeker Michiel Vanheck.
Deze kopieën zijn op aanvraag in onze studiezaal in te zien. Vermeld bij uw aanvraag het archiefnummer C.3.8.

Bibliotheek

In de bibliotheek van het Gemeentearchief zijn een aantal boeken en artikelen over Philips de Montmorency opgenomen. Onderstaand vindt u een overzicht.
Op aanvraag kunt u deze boeken en artikelen in onze studiezaal raadplegen. De openingstijden van de studiezaal staan op de pagina Contact.

Overzicht boeken en artikelen.

De dood Van de Graaven Egmond en Hoorne: Treurspel: Versierd met Vertooningen

De heren en dames van Nevele

Généalogie de la Maison de Horne (Franstalig)

Gevallen vazallen: De integratie van Oranje, Egmont en Horn in de Spaans-Habsburgse monarchie: 1559-1567

De Graaf van Horne, Pilips van Montmorency

De graaf van Horne: Filips van Montmorency: 1524 – 1568

Memoire: Apologetique pour la Branche Ainée, de la maison de Hornes (Franstalig)

De stoffelijke resten, de begraafplaats en de grafsteen van Philips van Montmorency, graaf van Horn, in Weert: De feiten en de fictie

Een akte van Filips van Montmorency en een akte van de Gemeente Ophoven – Geistingen

Het graf van de graaf van Horne in de St. Martinuskerk te Weert: Verwarringen rond de persoon van Philips van Montmorency

De herinnering aan Philips van Montmorency, Graaf van Horne, leeft voort in het Regiment Limburgse Jagers

Philips van Horn en zijn tijd: Tentoonstelling bij gelegenheid van de herdenking van de sterfdag van Philips van Montmorency, graaf van Horn en Heer van Weert, met Lamoraal van Egmont te Brussel onthoofd op 5 juni 1568: Weert: 18 mei tot en met 5 juni 1968 Gemeentemuseum, Horn: 8 juni tot en met 16 juni 1968 Gemeentehuis

Filips van Montmorency, Graaf van Horne

Proces van Philippe de Montmorency: Graaf van Horne . - Akte van beschuldiging en verweer

De briefwisseling van Philippe de Montmorency - Nivelle, graaf van Horn, stadhouder van Gelderland, met Philips II, de hertog van Savoye en Margaretha van Parma: 1555 – 1560

Philips de Montmorency nader bekeken

Familierelaties tussen de huizen "Horne" en "Montmorency"
 

Vraag het boek of artikel aan via het formulier.