Weert jubileert…, met meer dan alleen 600 jaar stad

Overzicht expositie Weert Jubileert Gemeentemuseum De Tiendschuur 2014 - 2015
Foto W. Schlenger

We schrijven begin augustus en een groot aantal activiteiten in het kader van het jubileumjaar ‘Weert 600 jaar stad’ ligt al weer achter ons. Daaronder grote en kleine evenementen, culturele en sportieve activiteiten en festiviteiten van enkele dagen of van – slechts - een middag plezier. Er is voor ieder wat wils. Ook het Erfgoedcluster heeft een programma gemaakt om aandacht te besteden aan het feit dat de stad Weert 600 jaar geleden het marktrecht verleend kreeg.

600 Jaar Weert in 365 dagen

In de eerste plaats is dat de dagelijkse gebeurteniskalender: 600 Jaar Weert in 365 dagen. Elke dag wordt stil gestaan bij een gebeurtenis uit het verre dan wel meer recentelijke verleden van Weert. Wat te denken van het verhaal over de brand in de Maaspoort in 1743, de opening van de Biesterbrug in 1867 en het relaas over een veldslag bij Tungelroy op 6 april 1586, de reden voor de rivaliteit tussen Weert Roermond. Recentelijk kon men lezen over de oprichting van handboogvereniging Concordia op 28 juli 1792 en hoe op 29 juli 1949 de Weerter deelnemers (inclusief de militairen van de Van Hornekazerne) aan de Nijmeegse Vierdaagse ook in hun woonplaats een feestelijk onthaal kregen.

Lees alle verhalen in 600 Jaar Weert in 365 dagen

Tien jubilea

Een presentatie van 600 jaar Weert aan de hand van foto’s en afbeeldingen van oude kaarten, documenten en voorwerpen vormt het kader voor de jubilea. Hier de wand met het thema Bouwen en Wonen.
Foto W. Schlenger.

Een andere activiteit van het Erfgoedcluster Weert is de organisatie van de tentoonstelling ‘Weert Jubileert’. Buiten het verkrijgen van het marktrecht, een belangrijke stap naar de stadwording van Weert, zijn er nog de nodige andere zaken/gebeurtenissen waar dit jaar bij stil gestaan mag worden. Wat denkt u bijvoorbeeld van het 88 jarig bestaan van de Rogstaekers, het feit dat dit jaar het Timmermansgilde een dikke 550 jaar oud is en het Weerter station een eeuw geleden de voltooiing vormde van de spoorlijnvernieuwing in Weert. Het Erfgoedcluster Weert heeft tien van zulke jubilea uitgekozen om eens extra onder de aandacht te brengen. Naast deze jubilea van verenigingen en gebeurtenissen is er ook aandacht voor enkele voormalige inwoners van Weert. We staan stil bij het feit dat Gerard Reve veertig jaar geleden in Weert geridderd werd en dat de in Nederland bekende schrijver-illustrator Piet Broos in 1964 in de Rogstaekersstad overleed.
Vanaf 7 september wordt met de expositie ‘70 jaar Bevrijding vieren’ extra aandacht besteed aan het feit dat Weert op 22 september 1944 door de Engelse troepen is bevrijd.

Een bijzondere schaar?

Te zien op de expositie: het receptieboek van de viering van 5 mei 1945, verluchtigd door Piet Broos.

Wat is er zoal te zien? Een presentatie van 600 jaar Weert aan de hand van foto’s, afbeeldingen van oude kaarten, documenten en voorwerpen uit de collectie van het Erfgoedcluster Weert vormt het kader voor de tien jubilea. Van elke jubileum zijn er foto’s, voorwerpen en archiefstukken uit de rijke historie van de jubilaris, overwegend uit de eigen collecties van archief en museum. Dat alles is voorzien van een korte informatieve tekst en uitleg.
Wat is er zoal te zien?  Een middeleeuwse maatstok en documentenkistje ‘documenteren’ de geschiedenis van het Timmermansgilde en medailles en affiches met talloze foto’s vertellen het verhaal van ‘stadsvasteloavendjvereiniging De Rogstaekers’. Aan de hand van onder andere het ontwerp van stadsarchitect M. Bauwens kan de bezoeker bekijken hoe de grachten in 1934, nu 80 jaar geleden, plaats maakten voor de singels en hoe loco-burgemeester Hupperetz het lint doorknipte op de Wilhelminasingel. De schaar die hij toen vasthad, ligt naast de foto. Van de Stedelijke Harmonie St. Antonius is één van de oude vaandels te bewonderen. En wist u dat Piet Broos al in 1945 diverse publicaties had en bij de bevrijdingsfeesten in mei van dat jaar het receptieboek van het gemeentebestuur vormgaf?

Reve op de step

Beweging zit er ook in de expositie. Van vijf jubilarissen zijn er korte films met unieke beelden: daarop is onder meer schrijver Gerard Reve op een ‘step’ te zien bij een bezoek aan de Budelse Drukkerij, trekken Britse troepen in 1944 Stramproy en Weert binnen en horen we de Stedelijke Harmonie tijdens repetitie en concert.


Theo Schers
Erfgoedcluster Weert

Bron

Land van Weert rubriek Toen en Noow 6 augustus 2014

Tentoonstelling Weert Jubileert

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2014

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008