De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's uit Limburg tot en met 30 september in Weert

Eind 2019 is er landelijk een campagne gehouden om te komen tot de beste 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn er vijftig foto’s voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto’s zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Vfonds.

Thema's

De ingezonden foto's zijn in vijf thema's verdeeld.
1. Militaire strijd en Bevrijding
Deze foto’s hebben onder meer betrekking op de algehele mobilisatie die in augustus 1939 afgekondigd werd, op de militaire strijd in de meidagen van 1940, de daaropvolgende capitulatie, de burgerslachtoffers die er in deze periode gevallen zijn ten gevolge van de militaire strijd en de luchtoorlog (bombardementen).

2. Vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden
Deze foto’s hebben onder meer betrekking op de vervolging van Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden (waaronder ook Jehova’s Getuigen). Hierbij kan met name gedacht worden aan de invoering en impact van anti-Joodse maatregelen (invoering Jodenster, Joden niet langer gewenst, razzia’s etc.) en maatregelen tegen de voorgenoemde andere groepen.

3. Duitse aanwezigheid, Collaboratie & Aanpassing
Deze foto’s hebben onder meer betrekking op de Duitse aanwezigheid en de geleidelijke nazificatie van Nederland. Foto’s beslaan het Duitse bezettingsapparaat, Duitse individuen, de inkwartiering van Duitse militairen, de contacten tussen Duitsers en Nederlanders, en Nazi propaganda.

4. Verzet & Repressie (Duitse terreur)
Deze foto’s hebben betrekking op verzetsactiviteiten (voorbereiding, vervalsingen, aanslagen), studentenverzet, illegale kranten en pers, sabotage acties (waaronder ook symbolische acties), Anjerdag, onderduik en hulp aan onderduik, stakingen (april/mei stakingen, de Februaristaking, de Spoorwegstaking), pilotenhulp, gewapend verzet, knokploegen.

5. Dagelijks leven
Deze foto’s hebben betrekking op het dagelijks leven tijdens de bezetting, waaronder werk, school, huishouden, ontspanning, vermaak, sport, kunst en cultuur (bioscoop, bruiloften, feesten, kermis). Veranderingen in het alledaagse leven in het bijzonder als gevolg van de oorlogsomstandigheden, zoals de distributie van voedsel en goederen, schaarste en gebrek (brandstof, surrogaten), Duitse bepalingen zoals verduisteringsmaatregelen, invoering van het persoonsbewijs, de avondklok, cultuuraanbod, Duitse initiatieven (Winterhulp, kinderuitzendingen).

Vakjury

Door een provinciale vakjury is een voordracht van 25 foto’s voor de landelijke verkiezing  gemaakt. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto’s uitgekozen.
Dat alles levert de 50 mooiste foto’s WOll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen.
Oorspronkelijk lag het in de bedoeling medio voorjaar 2020 deze expositie door Limburg te laten rondreizen.
Als gevolg van de Coronacrises is een aantal publieksactiviteiten opgeschort of zelfs afgelast.

Expositie 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's uit Limburg'

Inmiddels is een bezoek aan een expositie weer mogelijk.
Daarom zal vanaf 4 september de pop-up tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s' in Limburg in Weert te bezichtigen zijn.

De tentoonstelling bestaat uit 15 panelen waarop aan beide zijden de foto’s en een korte toelichting op groot formaat zijn te zien.
Naast foto’s uit onder meer Maastricht, Sittard en Venlo zijn ook afbeeldingen uit Weert in de expositie opgenomen.

Het Gemeentearchief Weert heeft foto’s aangeleverd uit de collectie Biezenaar en De Haan en de gemeentearchivaris heeft vooral foto’s uit particuliere collecties aangeleverd van joodse families.
Voor dit project is nauw samengewerkt met De Limburger, het Limburgs Museum en het Regionaal Historische Centrum Limburg.

Openingstijden

De expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ in Limburg is ingericht op de benedenverdieping van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.
De tentoonstelling duurt nog tot en met woensdag 30 september en kan gratis worden bezichtigd gedurende openingstijden van Bibliocenter.

maandag     13:00 - 18:00 uur
dinsdag       10:00 - 20:00 uur
woensdag    10:00 - 18:00 uur
donderdag   10:00 - 20:00 uur
vrijdag         10:00 - 18:00 uur
zaterdag      09:30 - 17:00 uur

Presentatie Weert Bezet en Bevrijd

In de zelfde ruimten van Bibliocenter is tevens de presentatie ‘Weert Bezet en Bevrijd’ te zien.

Pop-up expositie als slideshow

De 50 foto's zijn opgenomen in een slide-show gemaakt die u start door op de afbeelding te klikken.

Media

Vrijdag 4 september Nederweert24.nl 'De Tweede Wereldoorlog in 50 foto's'

Vrijdag 4 september 2020 Weert de Gekste 'Reizende tentoonstelling Tweede Wereldoorlog geopend in Weert'

Website In 100 foto's

De Limburger donderdag 27 augustus 2020 Rondreizende expositie Limburgse oorlogsfoto's start in Weert

L1 Deze foto's uit Limburg zijn gekozen voor Tweede Wereldoorlog in 100 foto's

De Limburger 18 januari 2020 Dit zijn de meest bijzondere Limburgse oorlogsfoto's

De Limburger 16 januari 2020 De meest bijzondere oorlogsfoto's


Onderstaande organisaties hebben een bijdrage geleverd aan de realisering van de expositie