Woensdag 11 december

Lezing Weert Bezet en Bevrijd

4th Armoured Brigade Keent 1944 met gezin van Tuel
foto particulier bezit

Theo Schers, beleidsmedewerker Externe Dienstverlening van het Gemeentearchief Weert verzorgt  lezing ’Weert Bezet en Bevrijd’ op woensdag 11 december in  Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

Op 10 mei 1940 overschrijden Duitse soldaten de Nederlands-Duitse grens. Dit is het begin van de bezetting  van Nederland die voor Weert eindigt op 22 september 1944 met de komst van het Engelse Suffolkregiment.

Theo Schers start zijn lezing met de voorbereidingen op een mogelijke inval van Nederland,  de bouw van de kazematten van de zogeheten Peel- Raamstelling en op de meidagen van 1940.
Vervolgens komen enkele aspecten van de bezetting aan de orde alsook het verzet en het beruchte ‘Verraad van Saint Louis’.
In zijn lezing gaat Schers in op de gebeurtenissen rond de bevrijding en de periode die daarop volgt. 
Aan bod komt onder meer ‘Het hoe en waarom van de aanval van de Engelsen op Weert en welke rol speelde de operatie ‘Market Garden’ daarin? ‘Wie waren de Zwarte Ratten en waarom verwelkomden de Weertenaren later wel Amerikanen, Schotten maar geen Canadezen? ‘

Spreker Theo Schers Gemeentearchief Weert

In het kader van de viering van de 75 jaar bevrijding  is nog tot en met 30 maart 2020 de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ in Bibliocenter te zien. De expositie is door Theo Schers samengesteld.

Informatie
De lezing start om 19.30 uur en wordt gehouden in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250-252 in Weert.
De kosten bedragen € 5,- per persoon, inclusief een kop koffie/thee.

Aanmelden
Aanmelden kan via de website Bibliocenter.