Lezing Spanning aan de grens

Woensdag 19 september 2018 vanaf 19.30 uur

drs Theo Schers, medewerker externe dienstverlening Gemeentearchief Weert

Drs. Theo Schers, medewerker externe dienstverlening van het Gemeentearchief Weert verzorgt op woensdag 19 september de boeiende lezing ‘Spanning aan de grens’.
Aan de hand van unieke documenten uit het Gemeentearchief Weert voert Schers de aanwezigen langs opmerkelijke en belangrijke gebeurtenissen tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog ligt mede aan de basis van de volgende catastrofe: de Tweede Wereldoorlog.
Theo Schers heeft onder meer in ‘The National Archives’ in Groot Brittannië onderzoek gedaan naar de Tweede Wereldoorlog.

Van harte welkom

De lezing is een initiatief van het Gemeentearchief Weert en Bibliocenter Weert. Aanvang is om 19.30 uur bij Bibliocenter, Wilhelminasingel 250 Weert. De kosten bedragen (inclusief een kop koffie of thee) € 10,- voor niet-leden en € 7,50 voor bibliotheekleden. Aanmelden kan via www.bibliocenter.nl.

100 jaar geleden

Franse vluchteling op de Markt in Weert medio oktober 1918 GAW Beeldbank A11683

In november is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigt. Hoewel Nederland neutraliteit nastreeft, gaat dit conflict niet aan ons land voorbij. In de zomer van 1914 wordt in  Weert een detachement Huzaren gelegerd. Ook Weerter mannen worden gemobiliseerd en elders in het land gestationeerd. In augustus worden de eerste Belgische vluchtelingen in  de stad opgevangen. In oktober 1918 komt opnieuw een grote groep vluchtelingen. Deze keer zijn het Fransen die via Stramproy te voet of met paard en kar en zelfs met de tram naar Weert komen. De gevolgen voor de stad en haar inwoners worden aan de hand van documenten en foto’s toegelicht.

De dodendraad
Vanaf 1915 wordt de grens met België ‘hermetisch’ afgesloten; een elektrische draad moet er voor zorgen dat er geen onbevoegde grensovergang van personen en goederen plaatsvindt. Er sterven circa 500 vluchtelingen bij een poging de grens te overschrijden. De afzetting krijgt dan ook snel de naam ‘de dodendraad’.

Naweeën

De politieke onrust in Nederland, mede veroorzaakt door de revoluties elders in Europa zorgen ook in Weert voor de nodige commotie. De redenen om  ‘Motie van Trouw’ uit oktober 1918 van een aantal standsorganisaties aan het Nederlandse vorstenhuis en regering te richten, komen aan de orde. Op het begraafplaats aan de Molenpoort zijn na de oorlog herdenkingsmonumenten opgericht voor burger en militaire slachtoffers uit Frankrijk en Duitsland. Over het hoe en waarom worden toegelicht.

Spanning aan de grens

Nog tot en met 23 september is de presentatie ‘Spanning aan de grens - Weert, Stramproy en de ‘Groote Oorlog’ te zien op de begane grond en eerste etage van Bibliocenter.

Media

Persbericht, woensdag 5 september 2018 Lezing 'Spanning aan de grens'