Lezing 'Alleen de nachtegaal'

18 maart 2020

Spreker Rob Dijcks

'Alleen de nachtegaal' is de titel van een boek dat de heer Rob Dijcks schreef over de levensgeschiedenis van zijn oma, Olga Medwedowa.
Olga werd geboren in Oekrai╠łne in 1925, waar het terreurbewind van Joseph Stalin meer en meer zichtbaar en voelbaar werd. Tijdens de tweede wereldoorlog werden duizenden mensen uit de Sovjet Unie als dwangarbeider in Duitsland te werk gesteld en zagen hun vaderland nooit terug.

Een groep meisjes, waaronder Olga, werkte in de oorlogsindustrie in het Ruhr gebied.  Zij kregen een relatie met jonge mannen die daar ook werkten. Zij vluchten naar de thuishavens van de jongens, de grensstreek in de regio Beesel, Swalmen en Reuver.
De vrouwen kwamen bij elkaar om lief en leed te delen.

Na de oorlog organiseerden zij feestavonden waar vaak ”Alleen de nachtegaal” klonk, een romantisch Russisch lied.
De tekst hiervan vertelt de mijmeringen van een arme weesjongen, die denkt dat niemand zijn graf zal kennen. Alleen de nachtegaal zal er in het voorjaar zijn gezang laten horen.

Rob Dijcks komt aan de hand van foto’s en impressies met het indrukwekkende levensverhaal van honger, angst, heimwee en verdriet, maar ook van liefde en geluk van zijn oma en anderen vertellen. 

Tijdstip, entree en aanmelden

De lezing begint om 19.30 uur en is in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.
De entreekosten bedragen € 5,00 per persoon, inclusief een kop koffie/thee.

U kunt zich aanmelden via de website Bibliocenter >>>

Bekijk ook

Website 'Alleen de nachtegaal'.

L1 TV 'Het verhaal van de Russische vrouwen in de grensstreek'

CV Rob Dijcks

Rob Dijcks is huisarts in Sittard. Hij is kleinzoon van Olga Levels - Medwedowa.
Haar levensverhaal inspireerde hem om zich te gaan verdiepen in de geschiedenis van Rusland en deze Ostarbeiterinnen in het bijzonder.
Hij nam het verhaal van Olga als basis voor het boek maar interviewde ook andere betrokkenen en familieleden van deze Russische vrouwen.

Dijcks vindt dat wij de geschiedenis van deze sterke Russische vrouwen moeten blijven herinneren.
Om nooit te vergeten. ……