Van dag tot dag september 1944

Donderdag 28 september

Gebouw Unicum´s Bedrijven (nabij Jan van der Croonstraat)
serie infra-rood-droogstaal machines verlaat de fabriek
GAW Beeldbank OBJECT 1253 Foto. H. Lamberigst

Steeds maar Kanonvuur op Nederweert en omstreken. De Duitsers schieten terug! Om 2 uur n.m. [14.00 uur]  vliegt er een Duitse granaat door de hooge fabriek van Wullems en komt terecht bij de fabriek Unicum.

Het eerste tennisspel tussen Engelsen en Weertenaren heeft plaats. Er bestaat een levendige handel in rookartikelen tussen de soldaten en de Weertenaren. Vooral de jongere jongens zijn bij de pinken.

Het wordt algemeen, dat de officieren en soldaten bezoeken afleggen bij de Weerter families, Zowel rijk als arm
De gehuchten Laar en Hushoven zitten vol, zijn zelfs overbelast met vluchtelingen uit Nederweert. De vraag, hoe staat het met de oorlog, is de vraag van de dag. Wegens gebrek aan elektriciteit kan niet naar de radio worden geluistert. De vrouwen en meisjes, werkzaam in het Pens.[ionaat] St. Louis worden na twee dagen weer voorlopig vrijgelaten.

Bron
C.3.2 Aanwinsten Niet Gemeentelijke Archiefbescheiden, 1509 - ?         
Dagboek van Weert, door P. Linssen, 1939 – 1944, inv.nr 81

Toelichting

Opvallend aan het relaas over de granaat is dat deze via Wullems (Hogesteenweg 30) neerkomt in het complex van Unicum, aldus Linssen. Dat zou (bij de genoemde locatie van ‘Wullems’ als de juiste) betekenen dat de granaat vanaf bevrijd gebied moet zijn afgevuurd!
Het deel van Nederweert westelijk/noordelijk van de Zuid-Willemsvaart is rond deze tijd al bevrijd. het oostelijk/zuidelijk deel niet. De burgers zitten in de gevarenzone en vandaar de evacuatie.
Opvallend is dat Linssen het heeft over vrouwen en meisjes die worden vrijgelaten als zijnde ‘werkzaam in het pensionaat St Louis’. Waren die (de ‘moffenmeiden’) dan niet opgesloten?

Ga naar

Woensdag 27 september 1944 <<<   Vrijdag 29 september 1944 >>>

Hoofdpagina <<<