Unne gooje vastelaovundj

Carnavalsstoet op de Langpoort anno?
GAW Beeldbank A10664

Een van de grote voordelen van Vastelaovundj is, dat je er van op aan kunt. Op het moment dat ik dit schrijf, heerst de Elfstedenkoorts. Jammer voor de Friezen, en ik gun ze hun feestje, maar Vastelaovundj gaat elk jaar door, ongeacht of het vriest of dooit.
Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik ben geen echte Rogstaeker. Wel al meer dan dertig jaar inwoner van de stad, maar Rogstaeker, helaas. Je bent Weertenaar en daar helpt verder geen zoete-lieve-gerritje aan, als je wieg in deze stad heeft gestaan. Zijn je ouders ook van Weert afkomstig, dan ben je een echte Rogstaeker. Je maakt bovendien de kans om Rogstaekersprins te worden. Dat is de grootste eer die een Weertenaar ten deel kan vallen.
In tegenstelling tot andere prinselijke en Koninklijke hoogheden, ben je prins vanaf de uitroeping tijdens de Gala Bonteavond tot aan de abdicatie op de dinsdag, de dag vóór aswoensdag. Dat is een overzichtelijke periode.

Waar zijn we?

Over de foto. Het is goed weer als een grote groep optochtdeelnemers van de Wilhelminasingel richting de Langstraat loopt. Ondanks serieuze navorsingen blijft het mij onduidelijk uit welk jaar deze foto is. Links op de achtergrond staat een appartementencomplex, waarvan de benedenverdieping gebruikt werd door grootgrutter Simon de Wit. Nu zit daar (2012) een makelaar in onroerend goed. Rechts daarvan ziet u het grote inmiddels gesloopte pand van gemeenteontvanger Pierre Linssen. Dat de foto genomen is voordat de Langstraat en zelfs de Stationsstraat promenade werd, blijkt uit de verkeerslichten.

Pino

De groep is gekleed in Pino-achtge kostuums. Loopt u me? Door de gezichtsbedekking kan natuurlijk iedereen wel zeggen dat hij of zij het is. Daarom wel uw claim aantonen.
Wat opvalt is dat het publiek slechts deels verkleed is. Vorig jaar bevond ik mij op de hoek van de Verlengde Beekstraat – Wilhelminasingel. Welhaast iedereen was er verkleed en niet zomaar een kostuum. Hele originele, kleurrijke en fantastische uitdossingen heb ik gezien. En velen ook nog eens vakkundig geschminkt. Ik ben benieuwd hoe dat op televisie overkomt, want de NOS en L1 TV maken dit jaar op die plek opnames van de grote optocht. En als het net zo’n prachtig weer is als in 2011, kan het niet meer stuk. Tijdens de rechtstreekse TV reportage zo’n 15 jaar geleden regende het. Prins Eric (Coolen) was doorweekt, evenals de vele tienduizenden toeschouwers.

Voor het eerst

Mijn  eerste kennismaking met de Vastelaovundj in Weert was tijdens het Boôrebal van 1979. Me dunkt, zult u wellicht zeggen. Maar het hing aan een zijden draadje. Dat kwam omdat de directeur van de instelling waar ik toen werkzaam was, het idee had opgevat om op maandag 5 februari 1979 een overleg te plannen. Er ontstond, na van de schrik te zijn bekomen, onder de kunstzinnige docenten bijna een paleisrevolutie. De arme man, hij kwam uit Zeeland, kon niets anders dan de vergadering verplaatsen. Dat gaf mij de gelegenheid om het Boôrebal van 1979 mee te maken. Het programma stond netjes afgedrukt in onder meer het Kanton Weert van woensdag 31 januari 1979. Op die bewuste maandagavond haastte ik mij naar het Paleis van de Rog, Hotel Verstraeten aan de Maaspoort. Hier bevond ik mij in gezelschap van een groot aantal boeren, zodat mijn aanwezigheid niet opviel. Aansluitend ging het naar de Apollozaal in de Beekstraat. Vervolgens liepen wij naar de Poort van Limburg aan het Bassin.

Muziek

Die avond schunkelden de aanwezigen op de muziek van The Magic Combo en The Blue Commits. De eerlijkheid gebied te moeten meedelen dat ik mij van de muzikale kwaliteiten van de muzikanten weinig herinner.
Het bruidspaar vormde die avond Lilian Coenen en Joost Linders. Zij werden in de onecht verbonden door Prins Lion I en natuurlijk de onvergetelijke Vorst Jan.
Tussen de bedrijven door ontving muzikant Pierre Dentener, uit handen van Jacky Hoes het eerste exemplaar van de langspeelplaat ‘Feest met de Dent’. Dit gebeurde in het bijzijn van de Vorst, de Prins en de Boerenkapel, in café  – zaal De Luchtpost eveneens aan het Bassin.
Op deze LP staan de schlagers ‘Ut Menke’, ‘Mieene Greune’ en ‘Onger de Peereboom’. Nummers die het nu nóg goed doen.  Een verslag van dit Boórebal vindt u in het Land van Weert van donderdag 8 februari 1979.
Ik kom op een volgend punt van de Weerter Vastelaovndj, In veel cafés en zalen hoort u uitsluitende Weerter dan wel Limburgse Vastelaovundjmuziek. Dat was toen en dat is nu nog steeds. En dat hoort zo. Als u thuis wilt genieten luistere van vrijdagavond tot en met dinsdagavond naar Weert FM, met 99 uur onafgebroken Vastelaovundj muziek.

Bestellen

Nog even iets over het bestellen van consumpties. Steeds vaker zie ik dan groepen bloknootjes bij zich hebben waar de bestelling wordt genoteerd. De bestelling wordt dan overhandigd aan de medewerker die deze met de meest gezwinde spoed gereed maakt. In voormalige café De Apollo de Beekstraat had men een bijzondere manier om de bestellingen aan te nemen Met behulp van een welhaast wetenschappelijk uitgedokterd communicatiesysteem met handtekens. Het teken voor het bestellen van het gerstenat was de meest eenvoudige.

Meer over de Rogstaekers en de legende is te zien in de mini-tentoonstelling ‘Leave de Rog, Viva oeës Wieërt in Gemeentemuseum Jacob van Horne.
Heeft u informatie over de foto mail ons dan naar Erfgoedcluster Weert

Ik wens u ‘Unne gooje Vastelaovundj’

Saluut

Bert Lijnsvelt
Erfgoedcluster Weert

Bron

Land van Weert katern Typisch Weert rubriek Toen en noow 12 februari 2012

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2012

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008