Tentoonstelling Kermisminiaturen 2013

Kermisminiaturen Gemeentemuseum Jacob van Horne
Vrijdag 27 september tot en met woensdag 2 oktober

Kermisniniaturen
Kermisminiaturen in Gemeentemuseum
Jacob van Horne

Thema
Het thema van dit jaar is de modelbouw in de toekomst.
Zijn er straks nog wel voldoende modelbouwers met de intrede van de pc/tablet en het steeds schaarser worden van ambachtelijke hobby winkels?
Die vraag kunnen we gelukkig positief beantwoorden: er komen jaarlijks nog nieuwe modelbouwers bij. Dit jaar hebben we twee nieuwkomers op modelbouwgebied naar het museum weten te halen.

 

Inspiratie
Hoe komt iemand op het idee om kermismodellen te maken? Dat heeft u zich vast wel eens afgevraagd bij het bezoeken van een dergelijke tentoonstelling.
Dat idee ligt meestal ergens in de jeugd van een dergelijke bouwer, in de confrontatie met de pracht van de kermis in zijn geboorteplaats en de confrontatie met een miniatuurkermis. De plaatsen waar een mooie kermis staat, zoals in Weert leveren altijd relatief veel kermismodelbouwers  op.
Zo zag Marco Frericks in zijn jeugd een dergelijke miniatuurkermis staan bij de V&D in Nijmegen en volgens zijn moeder zijn ze er elke dag gaan kijken. Al vrij vroeg kon hij zo zijn fascinatie voor de kermis omzetten naar lego creatie s en later naar eigengemaakte modellen.
En deze eigen modellen en die van collega modelbouwers zorgden er weer voor dat andere worden aangezet tot modelbouw. Zo wordt een mooie hobby van generatie naar generatie doorgegeven.

Kermis Expo
Kermis Expo is een samenwerkingsverband van diverse miniatuur kermisbouwers die complete exposities samenstellen. Oprichter is Marco Frericks. Ook dit jaar is Kermis Expo de partner van museum Jacob van Horne bij de presentatie van deze miniatuurkermis.

Familie Van Vugt
In de grote zaal van het museum staat de grote  Discokermis van de familie van Vugt opgesteld. Zij waren al eerder in Weert te zien , maar hebben dit jaar eens flink kunnen uitpakken.

Abby de Graaf
De jongste deelnemer van de Weerter expositie is de 12 jarige Abby de Graef uit Weert die dit jaar al zijn creaties in het Museum Jacob van Horne exposeert.
Was een kind vroeger aangewezen op Meccano of Fischer techniek en later Lego, nu is Knex helemaal hot onder de jeugd en worden er zelfs complexe achtbanen mee gemaakt. Abby de Graef heeft diverse attracties van de Weerter kermis nagemaakt.

Peter v/d Wall
Een andere nieuwe bouwer in de Weerter Expo is Peter v/d Wall uit Geleen, die net als de Weerter Knexbouwer Abby de Graaf al vroeg kennis maakte met een miniatuurexpo tijdens de kermis en als 12 jarig manneke vroeg of hij zijn creaties mocht exposeren. Zijn creaties toen waren nog niet helemaal rijp voor expositie, maar in de jaren die volgden groeide hij uit tot een volwaardige modelbouwer.
Peter is ook begonnen met Lego en Knex, maar maakt nu vooral modellen van hout, metaal en kunststof. Zijn laatste model is een Tripride, die een aantal jaren in Geleen op de kermis stond. Maar ook zijn de Lady show een Funhouse en nog veel meer kermiszaken te bewonderen.

Marcel Deen
Helemaal uit Wervershoof komt Marcel Deen. U ziet hier vrijwel al zijn modellen, die samen bijna een complete kermis vormen. Een flinke prestatie aangezien Marcel pas een paar jaartjes bezig is.

Dennis
Dennis uit Weert laat een Ranger zien. Volgens de kenners is hij een topmodelbouwer in wording.

Polypgondel
Kermis Expo beschikt dit jaar over een echte Polypgondel en in deze gondel kunnen de kleinsten plaatsnemen en op de foto worden gezet. Deze gondel komt van een echte kermisspin en heeft ruim 15 jaar over de Nederlandse kermispleinen gezweefd.
Toen de eigenaar van de spin nieuwe gondels had besteld kreeg Kermis Expo er eentje aangeboden om tentoon te stellen.

Kermistransport
Verder zal een speciaal hoekje worden ingericht over kermistransport. Marcel, de maker van een boekje over dit onderwerp, verzorgt een fotohoek met alles over kermis transport vroeger en nu, met daarin een aantal transportmodellen van Marco Frericks.

Fotogroep Weert
Vaste deelnemer is de fotogroep Weert. Verspreid door het museum zijn een aantal foto’s van de Weerter Kermis uit 2012 te zien.

Openingstijden
Vrijdag 27 september om 17.00 uur zal de opening plaatsvinden door oud wethouder René Verheggen.
Zaterdag 28 september geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Zondag 29 september geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Maandag 30 september tot en met woensdag 2 oktober geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Entree
De entree tot het Gemeentemuseum Jacob van Horne bedraagt tijdens deze tentoonstelling voor 18 jaar en ouder € 1,00 per persoon.