Weert heeft een lange en interessante geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu. Deze historie heeft zijn weerslag op onze gebouwde omgeving en is daar zelfs nog deels van afleesbaar. Van de vroegste bewoning is, met uitzondering van de archeologische vondsten, nu niets meer terug te vinden. Op de top van de dekzandrug vestigden zich vanaf ongeveer 1600 voor Christus de eerste boeren op de vruchtbare lössgrond (Laar, Molenakker, Kampershoek). In de loop der eeuwen werden houten gebouwen opgericht en gingen weer verloren; daarvan is nu niets meer te zien in onze dagelijkse omgeving. De oudste (stenen) bebouwing van Weert die ons is overgeleverd betreft delen van het klooster op de Biest, het kasteel en de St.-Martinuskerk. De wegenstructuur van Weert met de verspreide agrarische clusters is echter veel ouder, evenals de verkaveling met kransakkerstructuur bij Laar en Dijkerakker.
Onderstaand vindt u de dertien beschermde stads- en dorpsgezichten die Weert rijk is. Klik op een afbeelding om verder te gaan.
Ter gelegenheid van de aanwijzing van de twaalf gemeentelijke stads- en dorpsgezichten is door de gemeente de Kalender 2009 uitgebracht.