Erfgoedprijs 2019

 

De gemeente Weert reikt op vrijdag 1 november 2019 voor de zesde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is ‘Bevrijding’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan van zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september een nominatie aanmelden.

 

Thema ‘Bevrijding’

Album De Haan, ( A), de bevrijding van Weert, Weerter burgers en hun bevrijders: soldaten van het 1e bataljon The Suffolk regiment (3e Britse Infanteriedivisie) op de Markt te Weert. Rechts de St.-Martinuskerk
GAW Beeldbank ALB.43.09

Dit jaar wordt op 22 september herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Weert werd bevrijd. Op 5 mei volgend jaar vieren we dat heel Nederland sinds mei ‘45 vrij is van oorlog. Nu zijn er nog mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen zijn het waard om door te geven. De inspiratie voor het thema ‘Bevrijding’ komt van 75 jaar bevrijding, maar u bent vrij om het thema breder te interpreteren. Wel moet de nominatie altijd zijn verbonden met een of andere vorm van erfgoed in Weert.

Cultureel erfgoed

De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen uit onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het uitreiken van de Erfgoedprijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed.

Spelregels Erfgoedprijs

Iedereen kan een nominatie aanmelden. Daarbij gelden deze voorwaarden:Het betreft cultuurhistorisch erfgoed in/van Weert (roerend, onroerend, materieel of immaterieel);

Nomineer uw ‘Bevrijding’

Nominaties kunt u aanmelden vanaf zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september. Dat doet u door een bericht te sturen naar erfgoedprijs@weert.nl Voeg daarbij een afbeelding met verhaal óf (link naar) het filmpje. Op papier uw nominatie inleveren mag ook. Dat doet u bij de Informatie- en Servicebalie in het stadhuis. Of stuur uw nominatie naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van Erfgoedprijs 2019.

Stemmen en prijsuitreiking

Van maandag 7 tot en met zondag 20 oktober kunt u stemmen voor de Erfgoedprijs. Het initiatief met de meeste publieksstemmen wint de Erfgoedprijs 2019. De winnaar wordt op vrijdag 1 november om 16.00 uur bekend gemaakt in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De prijswinnaar krijgt publiciteit en wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’. Verdere informatie over stemmen volgt nog.

Wie won er vorig jaar?

Interieur Aldenborgh aan de Biest 43

Het publiek kon kiezen uit zes genomineerde projecten. In totaal zijn er 258 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd.
De Erfgoedprijs Weert 2018 ging de prijs naar 'Aldenborgh', met 81 stemmen.


Lees verder >>>