Activiteiten 2021 Monumenten

Zaterdag 11 september en zondag 12 september

 

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 is de 35-ste Open Monumentendag met het  thema 'Mijn monument is jouw monument'.
In Weert kunt u bijna 30 monumenten gratis bezoeken. Bij een aantal monumenten kunt u deelnemen aan een activiteit.
Op deze pagina vindt u extra informatie over de activiteiten.
Veel plezier.

  voor mindervaliden toegankelijk is

 digitale informatie beschikbaar is

  alleen op reservering te bezoeken is

Informatiestand

Onze informatiestand met het laatste nieuws staat op zaterdag voor het Museum W: aan de Markt.
Op zondag zijn onze medewerkers te vinden bij de Aldenborgh aan de Biest in Weert.
Hier zijn het programmaboekje en de fiets- en wandelroute gratis verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

Terug naar overzicht deelnemende monumenten 2021


Klik op de afbeelding voor een vergroting

A. Ridderkamp Rin ende Maes

Bij Aldenborgh, Biest 43, 6001 AP, Weert
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur


‘Lieden van Rin ende Maes’ zijn een groep huurlingen die leven in het gebied tussen Rijn en Maas. Het gebied is nu onderverdeeld in Nederland en Duitsland maar in vroegere tijden dienden zij onder de hertog van Gelderen. In de huidige tijd kunt u hen vinden bij evenementen, zoals nu op de Aldenborgh, oudste zetel van de heren van Horne in Weert.
Er is naast de Paterskerk een middeleeuws kampement ingericht. Daar brengen de ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ de tijd van de graven tot leven, met activiteiten zoals een smederij, ridders te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen. Leerzaam voor jong en oud!

Wonen in een Middeleeuws kampement from Art-is mediagroep on Vimeo.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

B. Schouw kanonnen Ste. Catherina 1480, Gilde van Wieërter Stadsschötte

Diverse locaties in de binnenstad
Zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur

Het Gilde van de Wieërter Stadsschötte Ste. Catharina 1480, ook wel het Stadsgilde genoemd, is een levend monument. Sinds 3 februari 2014 staat het Gilde vanwege het in stand houden van eeuwenoude tradities vermeld op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. De oudste gegevens over Sint Catharina zijn terug te vinden in archiefstukken van de gemeente Weert uit 1480. Het Gilde is voortgevloeid uit de Broederschap St-Catharina, dat in 1480 met toestemming van de in Weert woonachtige Graaf Jacob II van Horne, Heer van Weert, wapens mocht gaan dragen. Het was de taak van de Gilden om de stad en haar inwoners te  “beschutten” oftewel beschermen.
Daarbij hoorde ook het controleren, inspecteren van de ingangen van de stad, waar de poorten waren. Zo’n inspectie werd tegen betaling van een vat bier in opdracht van de “Burgemeester en de Schepenen” uitgevoerd. Het Stadsgilde heeft de “Inspectie van de Vestingwerken” als traditie opgepakt en inspecteert de kanonnen die op de plaats van de stadspoorten staan.
Sinds 1989 gaat het Gilde gekleed in historische kleding, die is ontleend aan een schuttersdoek van Frans Hals.

Klip op de afbeelding voor een vergroting

C. Weerter Erfgoedquiz

Diverse startpunten
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur


Om corona-proof thuis of al wandelend langs de monumenten je kennis over het Weerter erfgoed te testen is er een quiz. Ontdek de geschiedenis van de stad Weert en haar monumenten. Via de virtuele weg nemen we je mee naar plekken waar je normaal nooit kunt of mag komen. Zoals de verborgen deur in een biechtstoel in de St.-Martinuskerk waar een ooit een zilverschat werd gevonden.Op veel monumenten zijn informatiebordjes met een QR-code te vinden.
Deze geven informatie en wellicht een van de antwoorden die je zoekt.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

D. Expositie Van GRAAN naar KRAAN

Bibliocenter, Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Gastvrijheid vind je natuurlijk al eeuwenlang in de cafés. In de burgemeestersrekeningen vanaf de middeleeuwen wordt er al melding gemaakt over het heffen van accijnzen over het gerstenat. Vanwege het brouwproces was bier gezonder dan water uit de sloot of pomp.
Deze informatieve tentoonstelling van het Gemeentearchief Weert neemt je mee langs de vele brouwerijen en cafés van Weert en Stramproy.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

E. Centrumwandeling Stadsgidsen

Startpunt St.-Martinuskerk, Markt 8, 6001 EK Weert
Zaterdag om 11.00 uur
Zondag om 12.00 uur

 

Loop met een gids door het bruisende centrum van Weert; kijk, verbaas en geniet. Luister hoe dit stadje zich in de late Middeleeuwen ontwikkelt en welke rol de graven Van Horne daarbij spelen. In die tijd wordt de stad een schoolvoorbeeld van een vestingstad beschermd door grachten, wallen en poorten. De welvaart neemt toe en dat dankt het stadje vooral aan de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposante bouwwerk in het hart van de stad, de Sint Martinuskerk. Luister naar het verhaal hoe de onthoofding van graaf Philips van Horne in 1568 tot gevolg heeft dat de Van Hornestad wegzakt in een eeuwenlange winterslaap. Pas in de 19de en begin 20ste eeuw raakt de stad uit haar isolement en wordt de basis gelegd voor het Weert van nu, een middelgrote provincieplaats van iets meer dan 50.000 inwoners.
Tijdens deze wandeling ontrolt het historisch verhaal van Weert zich aan de hand van straten, pleinen en hun oude gebouwen zoals het Birgittinessenklooster.
Vooraf aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. centrum en datum.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

F. LGOG-wandeling Wederopbouw Fatima

Startpunt Fatima Huis, Coenraad Abelsstraat 31A, 6001 VJ Weert
Zaterdag om 11.00 uur

 

Het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap biedt een wandeling door tuindorp Fatima aan. Deze voormalige arbeiderswijk kenmerkt zich door een nieuwe opzet en veel wederopbouw.
Vooraf aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. Fatimawandeling en het aantal deelnemers.


G. Wandelroute zaterdag

Diverse startpunten langs de route
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Aan de hand van een duidelijke routebeschrijving wandelt u langs alle monumenten in de binnenstad die zaterdag open zijn. De routebeschrijving is af te halen bij het informatiepunt of vooraf te downloaden.


H. Fietsroute Bocholterbeek

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Diverse startpunten langs de route
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Volg de loop van de Bocholterbeek die start als Weerterbeek vanaf Bocholt (België) en naar Weert (Nederland) voert. Deze beek was van groot belang voor de economische groei van Weert.
De loop is nog steeds herkenbaar in het landschap.


I. Fietstocht Rondje Weert Stadsgidsen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Startpunt poort Voorburcht Biest 3, 6001 AN Weert
Zaterdag om 10.00 uur
Zondag om 10.00 uur


'Weert, de groenste regio van de wereld'. Zo presenteert onze gemeente zich graag aan de buitenwereld. En ja, vanaf het centrum fiets je binnen tien minuten in het groen. Deze fraaie omgeving vraagt erom per fiets verkend te worden.
En dat kan! Op zaterdag of zondag begeleidt een stadsgids het Rondje Weert fietsen. We rijden langs kerken en kapellen, langs schansen en grafheuvels. Op deze speciale dag bezoeken we ook een aantal monumenten. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor het landschap om ons heen.
De route is 25 km lang en duurt, inclusief een (koffie-)pauze, ongeveer 3 uur.
Vooraf aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. fietstocht en de datum.

J. Fietsroute zondag

Diverse startpunten langs de route
Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur



Stap op de fiets en maak een tocht langs de monumenten die op zondag open zijn. De routebeschrijving voert door het buitengebied van Weert en Stramproy. De routebeschrijving is af te halen bij het informatiepunt of vooraf te downloaden.


Terug naar overzicht deelnemende monumenten 2021