Maasstraat 18

Het pand heeft een rechthoekig grondvlak in twee bouwlagen met een kap en is deels onderkelderd. Aan de achterzijde staat een aanbouw van twee bouwlagen met plat dak.
De kern van het object stamt vermoedelijk uit het laatste kwartaal van de negentiende eeuw. De achterbouw is uit 1939. Het voorhuis is in eclectische stijl terwijl de achterbouw wordt gekenmerkt door utilitair zakelijk.  De zijgevel van het voorhuis is opgetrokken in donkerbruine baksteen in kruisverband.
Maasstraat 18 medio augustus 2016


De voorgevel is geheel bepleisterd en boven de hardstenen plint voorzien van een blokverdeling met om de hoek doorgezette pilasters. De voorgevel heeft drie traveeën en is symmetrisch van opzet. Links en rechts van de voordeur bevinden zich gelijk brede vensteropeningen die doorlopen tot op straatniveau. Hier zaten oorspronkelijk kleinere ramen.
Links naast de gevel bevindt zich een poortdoorgang, gesloten met een korfboog. Deze geeft toegang tot een doorgang naar het pand en mondt uit op een achtergelegen openbaar parkeerterrein.
De achterbouw (uit 1939) is over de doorgang gebouwd. Bij de verbouwing is ook de achtergevel volledig nieuw opgetrokken.  Het interieur bezit enige elementen zoals de schouw en trap die mogelijk later zijn toegevoegd.


Wetenswaard

Het oudste gedeelte van het object heeft als oorspronkelijke bestemming woonhuis. Vervolgens is het pand onder meer in gebruik geweest als bakkerij en beschuitenfabriek van Joss Poell en de informatiebalies en winkels van de volwaardige VVV - Weert en de ANWB.

Het pand maakt deel uit van de voormalige beschuitenfabriek waarvan een gedeelte van de fabriek lag aan de (huidige)  Walburgpassage 50.

Het object maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht I. Binnenstad met uitlopers.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.