Looimolenstraat 23 tot en met 59

Dit sociale woningbouwcomplex uit 1928 is gebouwd in traditionele bouwtrant met (licht) expressionistische invloeden. Het omvat de straten Coenraad Abelsstraat 17 tot en met 25 (oneven nummers) en de Looimolenstraat 33 tot en met 59 (oneven nummers).
Dit complex in de wijk Fatima is ontstaan als gevolg van de industrialisatie en de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen nadat Weert in 1913 door de noord-zuid spoorlijn werd ontsloten.
De wijk Fatima kenmerkt zich door industriële bebouwing en sociale woningbouw. De Looimolenstraat bestaat uit verscheidene (sociale) woningbouwcomplexen die gaaf bewaard zijn gebleven of waarvan het oorspronkelijke beeld herkenbaar bewaard is gebleven.

Looimolenstraat 23 tot en met 59 medio april 2016

Wetenswaard

De gehele woninggroep heeft een langgerekte U-vorm. De lange zijde bestaat uit twee identieke blokken van zes woningen (Looimolenstraat 33 t/m 43 en 49 t/m 59; woningbloktype 1) met hiertussen één blok van twee woningen (Looimolenstraat 45 en 46; woningbloktype 2).
De twee korte zijden hebben aan iedere zijde één woningblok (Looimolenstraat 23 t/m 29 en Coenraad Abelstraat 19 t/m 25; woningbloktype 3), zijn nagenoeg identiek aan elkaar. De woningen op de hoeken van de U-vorm, zijnde Coenraad Abelstraat 17 en Looimolenstraat 31, hebben een bijzondere vormgeving.
Het gehele complex is opgetrokken in donkerrode baksteen, gemetseld in halfsteensverband en platvol gevoegd en voorzien van siermetselwerk. De daken zijn gedekt met zwarte betonpannen.

De woningen op deze pagina zijn een onderdeel van de bouwmassa die beschreven staat op de pagina Coenraad Abelsstraat 17 tot en met 25.

Het complex maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht II. Tuindorp Fatima.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.