IJzerenmanweg 5B

Deze gymzalen zijn twee fasen gerealiseerd: in 1961 en 1962. Het ontwerp is van Architectenbureau A.J.N. Boosten en Witteveen uit Maastricht. De bouw liep gelijktijdig met de eerste vleugel van het al weer afgebroken Bischoppelijke College. De gymzalen zijn iets eerder in gebruik genomen, namelijk op 4 oktober 1962.
Het plan dateert voor wat betreft de tweede fase van 15 januari 1960 en vergunning is verleend op 23 januari 1961. Deze fase is direct aansluitend gebouwd.IJzerenmanweg 5B medio maart 2017


Wetenswaard

De gymzalen staan los van de eerste vleugel van het Bisschoppelijk College en grenzen direct aan de sportvelden. Het monument kent een karakteristieke architectuur met 'zig-zag' elementen en bestaat uit een langgerekte bouwmassa. De twee hogere gymzalen bevinden zich op de koppen en daartussen liggen in een lager tussenlid de berg-, kleed- en wasruimtes. Ook zijn in het tussenlid ruime overdekte entrees opgenomen.
De gymzalen waren voor die tijd bijzonder modern. Omdat het dak is uitgevoerd als betonnen vouwschaal, zijn geen kolommen nodig en is er een goede daglichttoetreding door de grote glaswand. De kleurstelling van de buitengevels is in wit en blauw, de stadskleuren, deels in glazuursteen. De hogere wanden van de zalen zijn uitgevoerd in de blauwe steen, het tussenlid is in een witte geglazuurde steen uitgevoerd.
In de volksmond worden de zalen al snel de Boostenzalen genoemd, naar de architect Theo Boosten. Dat is de zoon van Alphons Boosten die in het verleden vaker ontwerpen voor het Bisschoppelijk College heeft gemaakt.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.