Dijkerstraat 34

Deze boerderij is van het type langgevel/hallenhuis met inrijdeuren aan de lange zijde. De datering van het object is gebaseerd op een ingemetselde gevelsteen in de voorgevel met het jaartal 1767. De boerderij telt twee bouwlagen waarvan één in de kap. Bijzonder is de van de weg afgekeerde oriëntering met het woongedeelte aan de noordzijde.
De gevels zijn opgetrokken in roodbruine veldbrandbaksteen in kruisverband en zijn voor het overgrote deel gepleisterd met cementpleister in blokverband.

Dijkerstraat 34 medio augustus 2016

Wetenswaard

De achter(kop=)gevel heeft op de beganegrond drie vensteropeningen, waarin in de kozijnen zesruits T-schuiframen zijn geplaatst. De vensteropeningen kunnen ieder met twee luiken gesloten worden, die draaien op scharnierpunten in een separate houten bovendorpel en de lekdorpel. Links uit het midden is de voordeur gesitueerd, bestaande uit een in een kozijn afgehangen deur van opgeklampte staande delen en een vast drieruits bovenlicht. Boven de deuropening is op de verdieping nog een kleine vensteropening gespaard.

Het pand maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht IX. Dijkerakker.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.