Castertweg 2

Deze langgevelboerderij is samengesteld uit delen van verschillende bouwperiodes. De hoofdmassa is loodrecht op de weg gesitueerd waarbij het woongedeelte het dichtst bij de weg ligt. Het complex heeft een ontwikkeling in enigszins carrévorm. Dit carré wordt gevormd door een stal evenwijdig aan de langgevelboerderij en een open schuur die tussen deze twee gebouwen staat. De verschillende bouwfase zijn herkenbaar aan de geringe kleur- en textuurverschillen in de bakstenen. Tegen de noord-westgevel zijn in de eerste helft van deze eeuw enkele varkensstallen gebouwd. 

Castertweg 2 medio augustus 2016

Wetenswaard

De indeling van het woongedeelte is, met uitzondering van een wand die de deling van de ruimten van de twee eerste traveeën in twee kamers opdeelt en de sloop van de opkamer en de eronder gelegen kelder, compleet. De moer- en kinderbalkjes zijn nog aanwezig. Het plafond was oorspronkelijk voorzien van troggewelfjes. De oorspronkelijke polychrome keukenvloertegels zijn verwijderd ten behoeve van een betonnen ondervloer, maar nog aanwezig.
De oorspronkelijke koestal, voer- en mestgang zijn in een vroeg stadium verbouw ten behoeve van varkensstallen. Dit bedrijfsgedeelte van de boerderij is voorzien van een verdiepingsvloer die bestaat uit tussen stalen balken gemetselde troggewelfjes. De kapconstructies van alle gebouwdelen bestaan uit schaargebinten, gordingen en schoren van inlands ongekantrecht hout. De daksporen zijn eveneens van ongekantrecht zachthout.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.