Bonesmolen 2

Dit object betreft een molenromp, het restant van de vroegere Boonesmolen aan de Bonesmolen 2 achter het station in de wijk Keent - Moesel. Deze molen werd ook wel de St. Jozefmolen genoemd. De molen werd in 1855 in het vrije veld ten zuiden van de stad gebouwd als olie-, pel- en korenmolen door Nicolaas Smulders. De bebouwing van Weert concentreerde zich toen nog binnen de singels, met verspreide woningen aan de uitlopers zoals de Langpoort.
De molen had in eerste instantie een molenberg en een onbelemmerde windvang. Die windvang ging vanaf 1912 - 1913 met de aanleg van een talud voor het hoogspoor grotendeels verloren en vervolgens door de aanleg van de woonwijk Keent. Van 1863 tot 1927 was de molen eigendom van de familie Boonen, vandaar de naam Boonesmolen.
Bonesmolen 2 voorzijde, medio mei 2016


Wetenswaard

De Boonesmolen is een stenen bovenkruiende beltmolen. Van de bouw tot 1949 is de windmolen vol in bedrijf geweest. Bij slecht weer in 1949 is de as gebroken en het wiekenkruis neergestort.
In verband met de nieuwbouwplannen (plan Froger) in de omgeving is van herstel afgezien. In 1968 is de kap eraf gehaald. Onderdelen van de molen zijn gebruikt in andere molens. Zo is het kruiwerk verplaatst naar molen De Visscher in Goirle en het aswiel, de vang en de wieg zijn in Borkel en Schaft geplaatst.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.