Begijnenhofstraat 1 - 11

Dit is een sociaal woningbouwcomplex van zes woningen in traditionele bouwtrant met expressionistische invloeden uit circa 1920. De bouw is door de toenmalige Bouwvereniging Sint Martinus gerealiseerd. Dit complex is een van de eerste sociale woningbouwprojecten en die ook nog eens grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.

Begijnenhofstraat medio augustus 2016

Wetenswaard

Het object is gelegen aan de Begijnenhofstraat, een zijstraat van de Maaspoort. De Maaspoort is een oude invalsweg van Weert vanuit de richting Roermond. Op de befaamde kaart uit circa 1565 van Jacob van Deventer is op deze plek al bebouwing ingetekend.
De bebouwing van de Begijnenhofstraat is niet eenduidig. Het grootste deel van de straat bestaat uit arbeiderswoningen in één bouwlaag. Zij dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Begijnenhofstraat 1 tot en met 11 is het enige (projectmatige) woningcomplex in de straat dat zich bovendien onderscheidt door zijn twee bouwlagen.
De woninggroep bestaat uit een langgerekte symmetrische vorm waarin twee bouwdelen zijn te onderscheiden. De woningen met de huisnummers 1, 5, 7 en 11 (woningtype 1) hebben een dak evenwijdig aan de weg en zijn
(al dan niet gespiegeld) nagenoeg identiek aan elkaar. De woningen met de huisnummers 3 en 9 (woningtype 2) zijn voorzien van een bijzonder geornamenteerde topgevel aan de straat.

Het complex maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht I. Binnenstad met uitlopers.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.