Erfgoedprijs Weert 2017

 

Op 27 oktober 2017 is voor de vierde keer de Erfgoedprijs Weert uitgereikt in het brede veld van het cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen aan onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het publiek kon kiezen uit twaalf genomineerde projecten. In totaal zijn er 682 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd. Dat is ruim 25% meer dan vorig jaar.
De Erfgoedprijs Weert 2017 gaat de prijs naar 'Sinti', de geschiedenis van de woonwagenbewoner, met 437 stemmen.
Naast een blijvende herinnering in de vorm van een oorkonde, krijgt de winnaar in 2018
aandacht op de  Facebookpagina Erfgoed in Weert

Winnaar theaterbon
Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat het cultureel erfgoed onder de aandacht blijft. De betrokkenheid en inzet van vrijwilligers worden gewaardeerd. Mensen zijn trots op het erfgoed en hebben mooie persoonlijke herinneringen. Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die het cultureel erfgoed in ons dagelijks leven speelt is daarmee ruimschoots geslaagd. Deze winnende motivatie verdient een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

Beste motivatie

De beste motivatie is van Yvonne Aldenzee: “Het MoNUmentje van Geluk is voor mij het Verliefdenlaantje! Of het nu zomer, herfst, winter of lente is! Wat een geluk, dat ik elke dag uit mag kijken op dit prachtig stukje natuur van Weert.  We hebben er al vaak foto's gemaakt en met ons heel veel mensen. Wij maakten foto's op een  bankje bij het water in de zon, picknickend op een kleedje. Of van vol spanning wachtende kids ... op de stoomboot van Sinterklaas, verjaardagkiekjes op het Laantje, rollend met een sneeuwbal op de dijk... Dit is maar een impressie van al die GeluksMOnuMENTEN!!!!”

Sinti, geschiedenis van de woonwagenbewoners

Sinti

"Wij als Sinti zijn gelukkig met onze tradities en cultuur. We willen deze graag behouden en doorgeven. Dit geluk wordt overschaduwd door een onzekere toekomst. Nu al is het moeilijk uit te leggen waarom Sinti in een woonwagen wonen en straks is dat niet meer zichtbaar. Wij voelen ons zo vaak niet begrepen en vaak hebben mensen een verkeerd beeld van ons. Want onbekend maakt onbemind. Daarom zou het helpen als er op een positieve manier meer bekendheid aan de woonwagencultuur wordt besteed."

Media
De Limburger zaterdag 28 oktober 2017 Erfgoedprijs Weert voor Sinti

Persbericht vrijdag 27 oktober 2017 Erfgoedprijs 2017

Onderstaand een kleine foto-impressie van de bijeenkomst op vrijdag 27 oktober 2017

Klik op de foto om verder te gaan

Eerdere winnaars

Wie heeft er in 2016 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2016.

Wie heeft er in 2015 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2015.

Wie heeft er in 2014 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2014.