Erfgoedprijs Weert 2015

Woensdag 16 december 2015

Erfgoedprijs 2015

Mariakapel bij Recreatiegebied de Lichtenberg, winnaar Erfgoedprijs 2015

De Mariakapel van de Lichtenberg werd na uitvoerig overleg uitgeroepen tot winnaar. De jury motiveerde dit als volgt: “De restauratie van deze kapel is zeer zorgvuldig voorbereid en technisch goed uitgevoerd. Er is nauwkeurig onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ontwerp van de verloren gegane glas-in-loodramen. Deze zijn met veel vakmanschap en met de oorspronkelijke glassoorten teruggebracht. Van de oorspronkelijke deur (die na verdwijning in de jaren ’70 is opgespoord) is vanwege de museale waarde een replica gemaakt en deze is teruggeplaatst. Hetzelfde geldt voor de bekroning met kruis. Het totaal heeft zo weer zijn oorspronkelijke verschijningsvorm teruggekregen. Complimenten voor alle betrokken partijen.”

Publieksprijs

Erfgoedprijs 2015 publieksprijs voor Paterskerk aan de Biest

Op alle twaalf genomineerde monumenten is gestemd. In totaal zijn er 264 stemmen uitgebracht.
De monumenten met de meeste stemmen zijn:
1. Paterskerk met 93 stemmen
2. Vier molens met 60 stemmen
3. St.-Martinuskerk met 26 stemmen.
Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat monumenten in eer zijn hersteld. Ook het voelbaar en beleefbaar zijn van de historie wordt gewaardeerd. Bijzondere kwaliteiten van bijvoorbeeld een molen en ambachten worden genoemd, maar ook de betrokkenheid en inzet van vrijwilligers. Mensen zijn trots op het erfgoed! Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die monumenten in ons dagelijks leven spelen is daarmee glansrijk geslaagd.

Winnaars podiumcadeaukaart
Bij het stemmen op de genomineerde monumenten, konden deelnemers een podiumcadeaukaart winnen voor de beste motivatie. De beste motivatie van stemmers tot en met 20 jaar is van Joris Ansems. Hij koos voor de Paterskerk met de volgende reden: “Omdat deze oude kerk nu helemaal is omgetoverd tot een sfeervolle kerk. Ook zijn alle karakteristieke details behouden gebleven. Echt een top restauratie!”

Lees het Juryrapport Erfgoedprijs 2015

Persbericht Erfgoedprijs 2015 mooiste restauratie