Erfgoedprijs Weert 2019

 

De Erfgoedprijs wordt elk jaar uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten.

Bevrijding
Dit jaar is het thema van de prijs ‘Bevrijding’. Op 22 september hebben we herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Weert werd bevrijd. Op 5 mei volgend jaar vieren we dat heel Nederland sinds mei ‘45 vrij is van oorlog. Nu zijn er nog mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen zijn het waard om door te geven. De inspiratie voor het thema ‘Bevrijding’ komt van 75 jaar bevrijding, maar de inzenders waren vrij om het thema in te vullen. Wel moest de nominatie verbonden zijn met een of andere vorm van erfgoed in Weert.

Uitreiking

De Erfgoedprijs is voor de zesde keer uitgereikt. Er waren meer dan 250 stemmen, die goed en uitgebreid, soms ook heel persoonlijk gemotiveerd waren. Daarmee is het doel van de Erfgoedprijs – mensen aan het denken zetten over ons erfgoed – goed geslaagd.
De Erfgoedprijs Weert is uitgereikt door wethouder Paul Sterk.
Aan mevrouw Trimbach is de theaterbon uitgereikt, zij schreef de beste motivatie.
De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar de Molenpoort 1 - 3, het huis van waar uit verzetsheld Frans Nies opereerde. Deze nominatie kreeg de meeste stemmen.

Bekijk nog eens alle nominaties. >>>

Winnaar beste motivatie Erfgoedprijs Weert 2019

Bevrijdingstegeltje

De beste motivatie werd ingezonden door mevrouw Trimbach. Deze motivatie sprong er bovenuit. Haar sprak het bevrijdingstegeltje het meeste aan omdat “het tegeltje ook echt bevrijding uitbeeldt. De blijdschap van de moeder en het jongetje bij het zien van de bevrijdingsvliegtuigen. Eindelijk weer vrijheid. En het verhaal is zo goed verteld dat het echt wel een prijs verdient.”

Met de winnende motivatie verdient mevrouw Trimbach een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

 

Winnaar Erfgoedprijs Weert 2019

Winnaar Erfgoedprijs Weert 2019

Molenpoort 1-3 en Frans Nies hebben een belangrijke rol gespeeld bij het regelmatig verplaatsen van de 2.000 onderduikers in Weert en hun levensonderhoud. Frans was de oudste zoon van timmerman/aannemer Félix Nies en Anna Held. Hij werd begrafenisondernemer en had militaire ervaring. Dat kwam allebei goed van pas bij zijn verzetswerk. Hij werd echter opgepakt na het ‘Verraad van Weert’ en op 5 september 1944 gefusilleerd in Kamp Vught.
Frans Nies was een prominente verzetsleider in Weert en omstreken. De vele publieksstemmen en de Erfgoedprijs zijn een hommage aan en erkenning voor het verzetswerk van Frans Nies.
De prijs is een blijvend aandenken in de vorm van een gekalligrafeerde oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaar krijgt.
Zo is het verhaal van Molenpoort 1-3 en Frans Nies een heel jaar op de Facebookpagina Erfgoed in Weert te zien.

Oktober: Maand van de Geschiedenis

De bevrijding stond ook centraal in de nationale Maand van de Geschiedenis, met tal van activiteiten in Weert.
De uitreiking van de Erfgoedprijs is in Weert de afsluiting van deze Maand van de Geschiedenis 2019.
Wel loopt de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ nog door. Deze expositie is tot april 2020 te bezichtigen in Bibliocenter, Wilhelminasingel 250.

De gemeente Weert organiseert de Erfgoedprijs Weert 2019 in samenwerking met Bibliocenter.

Meer informatie?
Like de Facebookpagina www.facebook.com/erfgoedweert en volg zo de winnaar en andere informatie over het cultureel erfgoed van Weert.

Media
Zaterdag 02 november 2019 De Limburger Erfgoedprijs voor pand verzetsleider Frans Nies

Persbericht vrijdag 1 november 2019 Erfgoedprijs Weert 2019.

Eerdere winnaars


Wie heeft er in 2018 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2018.

Wie heeft er in 2017 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2017.

Wie heeft er in 2016 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2016.

Wie heeft er in 2015 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2015.

Wie heeft er in 2014 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2014.