Erfgoedprijs 2018

 

De gemeente Weert reikt op vrijdag 26 oktober 2018 voor de vijfde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is de ‘Erfenis van Van Horne’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan vanaf Open Monumentendag (zaterdag 8 september) tot en met zondag 30 september een nominatie aanmelden.
De familie Van Horne heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van Weert vanaf de 14e eeuw. Weert is van nu af aan Van Horne Stad. De Erfgoedprijs Weert wordt dit jaar dan ook uitgereikt voor de ‘Erfenis van Van Horne’. Welk erfgoed, roerend of onroerend, materieel of immaterieel in Weert, herinnert u aan de Van Horne’s?

Maand van de Geschiedenis

De uitreiking van de Erfgoedprijs gebeurt in oktober, de nationale Maand van de Geschiedenis. Tijdens deze maand worden mensen onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ gestimuleerd om op ontdekking te gaan. Thema dit jaar is ‘Opstand’. In Weert is dit heel actueel, want 2018 is het Van Horne Jaar. Het is nu 450 jaar geleden dat Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, werd onthoofd. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog.
Vanwege het Van Horne Jaar staat dit thema nu centraal bij de Erfgoedprijs.

Lees alles over de Maand van de Geschiedenis 2018 in Weert

Cultureel erfgoed

De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het uitreiken van de Erfgoedprijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed.

Spelregels Erfgoedprijs

Iedereen kan een nominatie voor de Erfgoedprijs Weert aanmelden. Wel gelden er voor deze nominatie voor de ‘Erfenis van Van Horne’ de volgende voorwaarden:


Nomineer uw ‘Erfenis van Van Horne’

Nominaties kunt u aanmelden vanaf zaterdag 8 september (Open Monumentendag) tot en met zondag 30 september. Dat doet u door een bericht te sturen naar erfgoedprijs@weert.nl. Voeg daarbij uw afbeelding met verhaal óf (link naar) het filmpje. Op papier uw nominatie inleveren mag ook. Dat doet u bij de Informatie- en Servicebalie in het stadhuis. Of stuur uw nominatie naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van Erfgoedprijs 2018.

Publieksprijs

U kunt van maandag 8 tot en met zondag 21 oktober stemmen op de ingezonden nominaties. Dit doet u online via www.weert.nl/erfgoedprijs. Het initiatief met de meeste publieksstemmen krijgt de Erfgoedprijs. De winnaar wordt op vrijdag 26 oktober om 16.00 uur bekend gemaakt in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De prijswinnaar krijgt publiciteit en wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’. De stemmer met de beste motivatie wordt beloond met een theaterbon.

Wie won er vorig jaar?

Sinti's in Weert

Het publiek kon kiezen uit twaalf genomineerde projecten. In totaal zijn er 682 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd. Dat is ruim 25% meer dan vorig jaar.
De Erfgoedprijs Weert 2017 gaat de prijs naar 'Sinti', de geschiedenis van de woonwagenbewoner, met 437 stemmen.

Lees verder >>>