Erfgoedprijs Weert 2017

Nomineer uw ‘Mo(nu)mentje van geluk’

 

Op 27 oktober 2017 reikt de gemeente Weert voor de vierde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is ‘Mo(nu)mentje van geluk’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan vanaf 9 september tot en met zondag 8 oktober een nominatie indienen. De nominaties worden tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis op vrijdag 13 oktober bekendgemaakt. Vanaf dat moment kunt u tot en met woensdag 25 oktober 2017 stemmen op de ingezonden nominaties. De winnaar wordt op vrijdag 27 oktober om 16.00 uur bekend gemaakt in de Jan Peeterszaal op de tweede etage van het pand aan de Wilhelminasingel 250 - 252 in Weert.

Cultureel erfgoed

Erfgoed is een breed begrip, zo is er immaterieel, roerend en onroerend erfgoed. De Erfgoedprijs concentreerde zich in 2014 en 2015 op het onroerende erfgoed. Dat zijn gebouwde monumenten, cultuurlandschappen en archeologie. Vanaf 2016 jaar is het bereik van de Erfgoedprijs Weert verbreed. Het is namelijk nauwelijks mogelijk om archief, historische musea en bronnenonderzoek los te zien van het onroerende erfgoed. Het zijn allemaal erfstukken van onze voorouders. Ook het immaterieel erfgoed is hierbij uitdrukkelijk inbegrepen.

Maand van de Geschiedenis

 

Oktober is in Nederland de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’, worden mensen gestimuleerd op ontdekking te gaan. Thema dit jaar is ‘Geluk’. De Erfgoedprijs Weert wordt dit jaar dan ook uitgereikt voor het ‘Mo(nu)mentje van geluk’. Welk erfgoed, roerend of onroerend, materieel of immaterieel in Weert, maakt u gelukkig? Nominaties kunt u indienen vanaf zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag tot uiterlijk zondag 8 oktober.

Erfgoedprijs

De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, cultuurlandschappen en monumenten. Het uitreiken van de Erfgoedprijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed.
Iedereen kan een nominatie voor de Erfgoedprijs Weert aanmelden. Deze nominatie voor het ‘Mo(nu)mentje van geluk’ voldoet aan de volgende voorwaarden:


Nomineer uw ‘Mo(nu)mentje van geluk’

Tot en met 8 oktober 2017 kunt u uw nominatie inleveren. Dat doet u door een bericht te sturen naar erfgoedprijs@weert.nl . Geef daarin de naam en contactgegevens van het monument door. En omschrijf daarbij waarom u hiervan gelukkig wordt. U kunt ook een foto bijvoegen. Uw motivatie en eventuele foto gebruikt de gemeente om iedereen op te roepen op het ‘Mo(nu)mentje van geluk’ te stemmen.
Op papier uw nominatie inleveren mag ook. Maak voor uw papieren aanmelding gebruik van het formulier Nominatie Erfgoedprijs 2017. Geef uw nominatie af aan de Informatie- en Servicebalie in het stadhuis. Of stuur uw nominatie naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van Erfgoedprijs 2017.

Publieksprijs

U kunt van 13 oktober tot en met 25 oktober 2017 stemmen op de ingezonden nominaties. Hiervoor is vanaf 13 oktober een stemformulier beschikbaar op www.weert.nl/erfgoedprijs. Het initiatief met de meeste publieksstemmen krijgt de Erfgoedprijs. De winnaar wordt op vrijdag 27 oktober 2017 bekend gemaakt. De prijswinnaar krijgt publiciteit en wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’. De stemmer met de beste motivatie wordt beloond met een theaterbon.

Wie heeft er in 2017 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2017.

Wie heeft er in 2016 gewonnen? Lees het op de pagina Erfgoedprijs Weert 2016.

Geplaatst woensdag 6 september 2017

Maand van de Geschiedenis 2017

Meer informatie over de activiteiten in oktober staat op de webpagina Maand van de Geschiedenis 2017.

Media

Persbericht woensdag 6 september 2017 Erfgoedprijs 2017 Nomineer uw 'Mo(nu)mentje van geluk'

Dagblad de Limburg zaterdag 9 september 2017 Mo(nu)mentje van geluk