Erfgoedprijs Weert 2014

 

Paterskerk wint Erfgoedprijs ‘Mooiste monument van Weert’

Op 19 december 2014 is voor het eerst de Weerter Erfgoedprijs uitgereikt. Dit is een nieuwe jaarlijkse prijs voor onroerend erfgoed zoals monumenten, cultuurlandschap en archeologie. De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar de Paterskerk. Dit monument is door de jury gekozen als Mooiste monument van Weert. Het publiek kiest de Moeselkapel als Mooiste monument van Weert. De kapel wint daarmee de Publieksprijs. Het publiek en de deskundige jury konden kiezen uit 16 genomineerde monumenten, elk stapsteen in de geschiedenis van Weert.

Het jubileumjaar Weert 600 jaar stad stond bol van allerhande activiteiten en het vieren van onze geschiedenis. Dit is dus een goed moment om aandacht en waardering te besteden aan de nog zichtbare getuigen daarvan. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld met de uitreiking van de Erfgoedprijs. Ook is het de bedoeling mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed. Daarvoor heeft de gemeente Weert begin dit jaar het Monumentenbeleidsplan vastgesteld. Een van de acties hierin is het uitreiken van de Erfgoedprijs.

Erfgoedprijs

Uitreiking Erfgoedprijs 2014

De Paterskerk werd na uitvoerig overleg en in nek-aan-nekrace met de St. Martinuskerk uitgeroepen tot winnaar. De jury motiveerde dit als volgt: “De Paterskerk is van belang geweest in zowel de kerkelijke als de wereldlijke maatschappij. Het heeft veel invloed gehad op de 600 jaar Weert die dit jaar gevierd wordt. En ook nu nog sprankelt en bruist het van nieuwe activiteiten in de geest van de Franciscanen. Hiermee staat het monument midden in de hedendaagse samenleving. De jury wenst de Paterskerk toe dat dit ook in de toekomst zo blijft.”
De jury was verrast door de grote diversiteit van de genomineerde monumenten. In dit jubileumjaar van Weert 600 jaar stad heeft de jury doorslaggevend belang gehecht aan de rol van het monument in het ontstaan en de ontwikkeling van Weert als stad. Ook het belang voor de Weertenaren door de eeuwen heen is meegewogen. De jury selecteerde de volgende top drie van monumenten:

Het station
De St.-Martinuskerk
De Paterskerk

De onafhankelijke en deskundige jury bestond uit:
Mevrouw Ingrid Beckers, lid Monumenten-welstandscommissie (voorzitter van de jury);
De heer Karel Majoor, voorzitter Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap;
De heer Cees Metz, voorzitter stichting Architectuurlijk Weert.

Lees het Juryrapport Erfgoedprijs 2014

Publieksprijs

Moeselkapel Irenelaan 93

In totaal zijn er 578 stemmen uitgebracht. Hiervan 462 via de website van de gemeente Weert en 116 schriftelijk. De monumenten met de meeste stemmen zijn:

Moeselkapel met 155 stemmen
Broekmolen met 128 stemmen
St.-Martinuskerk met 76 stemmen

Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat monumenten in eer zijn hersteld. Ook het voelbaar en beleefbaar zijn van de historie wordt gewaardeerd. Bijzondere kwaliteiten van bijvoorbeeld een molen worden genoemd, maar ook de betrokkenheid en inzet van vrijwilligers. Monumenten maken duidelijk deel uit van het gevoel van je ergens thuis voelen. En mensen zijn trots op het erfgoed! Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die monumenten in ons dagelijks leven spelen is daarmee glansrijk geslaagd.

Winnaar Rembrandt tickets

De beste motivatie bij het monument met de meeste publieksstemmen is van René Douven: “De Moeselkapel is voor veel Weertenaren al jaren lang een begrip geweest niet alleen voor Moesel, maar voor heel Weert. Dit intieme kapelletje was en is nog steeds een aparte plek voor rust en bezinning. Een paar jaar geleden is het gerenoveerd en ziet het nu weer prachtig uit. Houden zo!”
Met deze winnende argumentatie verdient de heer Douven vier kaartjes voor de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit. Dit gezelschap krijgt daarbij ook een privérondleiding van conservator John van Cauteren.

Publiciteit winnende monumenten

Zowel de winnaar van de Erfgoedprijs (Paterskerk) als van de Publieksprijs (Moeselkapel) krijgt een blijvend aandenken in de vorm van een oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaars krijgen. Zo zijn ze een jaar lang permanent op de Facebookpagina Erfgoed in Weert te zien en krijgen ze daar ruimte.