Breng uw stem uit op het ‘Mo(nu)mentje van geluk'.

 

In oktober 2017 reikt de gemeente Weert weer de Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is ‘Mo(nu)mentje van geluk’.  Hieronder staan de twaalf genomineerde initiatieven. De winnaar wordt op vrijdag 27 oktober 2017 om 16.00 uur bekendgemaakt in de Jan Peeterszaal, op de tweede verdieping van het pand Wilhelminasingel 250 - 252 in Weert. (Bibliocenter, Gemeentearchief en Streekomroep Weert/WeertFM.)

Door op de foto te klikken ziet u de afbeelding in het groot.

Breng uw stem uit...

Dat kan nog tot en met woensdag 25 oktober.
Aan het einde van deze pagina kunt u uw stem uitbrengen.


 1. Boshoverschans met St.-Odakapel

Boshoverschans met St.-Odakapel

Deze kapel is vanuit de historie een heel belangrijke plaats voor de bewoners van Boshoven en de ruime omgeving. Al in 1485 lag op deze plaats een Odakapel. De huidige kapel is in de 18e eeuw gebouwd. De kapel ligt mooi landschappelijk op een middeleeuwse schans. Vroeger konden omwonenden zich in roerige tijden veilig terugtrekken op deze schans. Het maakt me gelukkig hier van de rust en het cultuur- en natuurschoon te genieten.

Lees ook >>>


2. Broederschap Weert

Broederschap Weert

“Maria draag je altijd bij je” is een tekst op blauwe vaantjes die op vele plaatsen in de binnenstad van Weert te lezen is.  De vaantjes horen bij Weert en herinneren je aan het gevoel dat je met al je zorgen en intenties bij Maria aan mag kloppen. De Maria Broederschap, oorspronkelijk opgericht in 1404, draagt de Mariaverering uit tijdens processies en door het bidden van de rozenkrans. Dit doet zij ook door het openstellen van de Mariakapel aan het St.-Rafaelpad. Daar kan iedereen, heel laagdrempelig, een moment van bezinning hebben en/of een kaarsje opsteken. Ook helpt de Broederschap bijvoorbeeld de klanten van de voedselbank door de inzamelingsactie voor kerstmis. Het maakt gelukkig om de devotie voor Maria te kunnen uitdragen door als broederschap met broedermeesters, Mariadraagsters, bruidjes en pages tijdens Mariafeesten en in de mei- en oktobermaand de H. Mis extra luister bij te zetten.

Lees ook >>>


 3. Dansende paard

Dansende paard
GAW A6834

Dit dynamische beeld van Harry Storms uit 1982 straalt zo’n plezier uit dat ik daar gelukkig van word. Het beeld is een geschenk van de stichting Fokpaardenmarkt aan de gemeente. Sommige mensen denken dat de beeldhouwer een fout heeft gemaakt. Ze denken dat een paard nooit zo op twee benen kan staan. Maar hier is precies dat moment gevangen van een paard in draf. Het is zo afgebeeld dat het plezier van het paard in deze beweging er van af spat.


 4 . Draaiende molens in het landschap

Draaiende molens

Mo(nu)ment van geluk zijn draaiende molens in het landschap. Het is prachtig te zien hoe deze eeuwenoude werktuigen ook tegenwoordig nog functioneren en een meerwaarde hebben in het landschap. Ik neem mijn petje af voor de molenaars en andere vrijwilligers die de molens laten draaien en malen. Bezoekers leiden zij gastvrij en informatief rond. Geniet van deze momenten tijdens (Limburgse) Molendag, Open Monumentendag en de regelmatige draaidagen!

Lees ook >>>
 


 5. Laad- en loskraan voormalig Landbouwbelang

Laad- en loskraan Landbouwbelang

De kraan is lange tijd een stoer monument geweest langs het kanaal. Vooral op iets mistige dagen was de kraan een vertrouwd baken in de verte bij het binnenkomen van Weert over de stadsbrug. Helaas moeten we dit baken al geruime tijd missen op die vertrouwde plek. Het levert nu een dubbel gevoel als ik de kraan zie liggen als ik iets naar de milieustraat heb gebracht. Het maakt gelukkig dat de kraan er nog is, maar hij ligt er als het ware als een gewond dier.
Het wordt tijd dat het weer een stoer baken van Weert wordt.

Lees ook >>>


 6. Lichtenberg

Amfitheater met regietoren als onderdeel van complex De Lichtenberg IJzerenmanweg 15

Dit monument maakte mij gelukkig toen het in oktober 2010 rijksmonument werd. Ook de concerten ‘Lichtenberg Experience’ van het Weerter Mannenkoor in het openluchttheater maakten vele mensen gelukkig. Dit geluk is compleet als het monument helemaal is gerestaureerd en in gebruik is genomen. Met de overdracht aan Stichting HQ / Landgoed de Lichtenberg komt deze wens binnen bereik.

Lees ook >>>


 7. Maria met Kind van Pieter de Grebber

Maria met Kind

Het schilderij Maria met kind van Pieter Fransz de Grebber uit 1632 in het Gemeentemuseum Jacob van Horne maakt mij gelukkig. Dat komt omdat dit schilderij op alle vlakken razendknap geschilderd is en van de allerhoogste artistieke kwaliteit is. Ook is het heel uitzonderlijk omdat Maria een heel gewoon en aantrekkelijk meisje is, dat je zo maar op straat zou kunnen tegenkomen, en je ook nog eens recht aankijkt. Het komt maar heel weinig voor in religieuze schilderijen dat er zo’n direct contact is met de afgebeelde figuur. Bovendien lijkt het door een bepaalde schilderkunstige truc dat Maria je altijd blijft aankijken, waar je in de ruimte ook staat. Als ik naar dit werk kijk, word ik altijd weer blij en gelukkig. Ik zie haar graag!

Lees ook >>>


 8. Mariakapel Fatima Huis

Mariakapel Fatima Huis

Vanaf 3 oktober 2017 is de Mariakapel van het Fatima Huis opengesteld. Dit is mogelijk omdat een groep enthousiaste vrijwilligers dan toezicht houdt. Daarmee bieden ze alle bezoekers een geluksmomentje. Mensen kunnen een kaars opsteken bij Maria en genieten van dit monument. De voormalige Fatimakerk is ontworpen door de Weerter architect Pierre Weegels met glas-in-loodramen van Hugo Brouwer en Charles Eijck. De kerk is in 2011 aan de eredienst onttrokken, maar de kapel is als devotiekapel gehandhaafd.
De kapel is open op dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Lees ook >>>


 9. Monument van het doodgeboren kind

Monument van het doodgeboren kind

Het stemt mij - en velen met mij zo blijkt - gelukkig dat er een ' Mo(nu)mentje'  is om doodgeboren kindjes te herdenken. Deze kindjes zijn een dochtertje of zoontje, een broertje of  zusje, en we weten niet waar ze begraven zijn. Decennia geleden werden de doodgeboren kindjes ERGENS begraven. Dat hoorde zo volgens het geloof omdat het kindje niet gedoopt was. De familie wist/weet vaak niet waar en heeft zo geen plaats om te gedenken. In Swartbroek is er bij de kerk op de begraafplaats, onder aan de toren, sinds enige jaren dit monumentje ter nagedachtenis aan de doodgeborenen. Een kindje nog in de baarmoeder, ontworpen door kunstenares Truus Coumans, met een plaquette met tekst.


10. Poort van de Nijenborgh

Poort van de Nijenborgh

Dit monument maakt mij gelukkig omdat mijn trouwfoto’s hier 25 jaar geleden zijn gemaakt. De poort is een van de middeleeuwse restanten van het kasteel van de graven van Horne dat in 1702 grotendeels moest worden afgebroken. Het kasteel op de Biest is sterk verbonden met de geschiedenis van Weert. Met de aankoop van de voorburcht door de gemeente Weert is een nieuw hoofdstuk in deze geschiedenis mogelijk. Het zou prachtig zijn als dit weer een openbaar  toegankelijk deel van het stadspark wordt.

Lees ook >>>


11. Sinti geschiedenis van de woonwagenbewoners

Sinti

Wij als Sinti zijn gelukkig met onze tradities en cultuur. We willen deze graag behouden en doorgeven. Dit geluk wordt overschaduwd door een onzekere toekomst. Nu al is het moeilijk uit te leggen waarom Sinti in een woonwagen wonen en straks is dat niet meer zichtbaar. Wij voelen ons zo vaak niet begrepen en vaak hebben mensen een verkeerd beeld van ons. Want onbekend maakt onbemind. Daarom zou het helpen als er op een positieve manier meer bekendheid aan de woonwagencultuur wordt besteed.


12. Verliefdenlaantje

Verliefdenlaantje

Ik word gelukkig van het Verliefdenlaantje omdat ik daar mooie herinneringen aan heb. Mijn opa en oma hadden daar aan de Minderbroederslaan een sigarenfabriek. Mijn vader was kapitein op een schip van WGL (Maurits genaamd) en kocht sigaren bij Jansen sigaren. Zo leerde hij mijn moeder kennen. Dus Minderbroederslaan en liefde lagen daadwerkelijk aan de oorsprong van mijn bestaan. Jaren lagen ze daarna nog met feestdagen met hun schip aan het Verliefdenlaantje. Ik heb zelf nog een aantal jaar in de voormalige sigarenfabriek gewoond. Toen was het sigaren fabriek omgebouwd naar woonhuis en woonde er mijn peettante. Het is mooi dat deze omgeving nu een beschermd stadsgezicht is waarmee het sfeervolle karakter behouden blijft.

Lees ook >>>


Breng uw stem uit...

U kunt tot en met woensdag 25 oktober 2017 stemmen op deze nominaties.

Via internet

Gebruik de link Breng uw stem uit...

Op papier

Op papier stemmen kan ook. Geef uw stem dan door aan de service- en informatiebalie in het stadhuis of stuur deze (zonder postzegel) naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van 'Erfgoedprijs'.


Lees ook

Oproep nominatie Erfgoedprijs 2017


Uitslag 2017

De Erfgoedprijs Weert 2017 gaat naar 'Sinti', de geschiedenis van de woonwagenbewoner, met 437 stemmen.
Lees verder >>>

Uitslag 2016

Omdat er zowel voor het Bakhuis Stramproy als de Vier Jaargetijden evenveel stemmen zijn uitgebracht, zijn beide initiatieven tot winnaar uitgeroepen.
Lees verder >>>

Maand van de Geschiedenis 2017

Meer informatie over de activiteiten in oktober staat op de webpagina Maand van de Geschiedenis 2017.

Geplaatst maandag 9 oktober 2017