De Aldenborgh was het eerste versterkte huis/burcht van de Graven van Horne, gebouwd omstreeks 1250. In de 15de en 16de eeuw was dit het bestuurscentrum van de macht in deze (grensoverschrijdende) regio. De Paterskerk is de dynastieke kerk van de graven van Horne.
Graaf Jacob I van Horne (1433-1488), heer van Altena, Kortessem, Montigny, Weert, Wessem, Bocholt, Cranendonck en Eindhoven schonk dit kasteel in 1461 aan de Minderbroeders Franciscanen. Hij liet in de periode 1455-1461 een nieuw kasteel de Nijenborgh in Weert bouwen. In 1471 besluit hij als kloosterling in te treden bij de Minderbroeders Franciscanen.
Graaf Jacob I van Horne (1433-1488) ligt samen met zijn zoon Graaf Jacob II van Horne (1471-1501) begraven in een grafkelder in de huidige zijbeuk van de Paterskerk.
Ook Graaf Jan van Horne (1531-1540) broer van Graaf Jacob III is begraven in de Paterskerk en wel op het hoogkoor. Graaf Jan is de stiefvader van Philips de Montmorency (1525-1568), Graaf van Horn en Heer van Weert. Waarschijnlijk ligt ook Philips de Montmorency begraven in de Paterskerk. Vermoedelijk is hij bijgezet in de grafkelder van Graaf Jacob I en Graaf Jacob II.
Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. Acht kerken worden nog voor de eredienst gebruikt, waarvan de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die door de oorspronkelijke orde, de Minderbroeders Franciscanen, wordt gebruikt. Klooster en kerk werden genoemd naar de H. Hiëronymus, patroonheilig van de graven van Horn.
Om de herinnering aan de graven van Horn hoog te houden is onlangs een schilderij van Cor van Geleuken opgehangen in de Paterskerk met daarop alle graven van Horn. Ook werden er in het jubileumjaar diverse exposities aan gewijd in deze kerk.