En nog één, en nog één en nog één!

Weekmarkt bovenaanzicht op de kraampjes en uitstallingen op de Nieuwe Markt
GAW Beeldbank l1310
Foto A. Stribos

De heer van Weert. Willem VI van Horne verleent op 5 mei 1414 de Weertenaar het marktrecht. In de betreffende akte wordt Weert ‘stad ‘genoemd’. Weert kent meerdere pleinen met de naam markt: de Oelemarkt, de Korenmarkt, de Nieuwe Markt en natuurlijk de Markt. Zoals ook in veel plaatsen in de wereld is ook de Markt in Weert het middelpunt van activiteiten van handel in goederen en daardoor een ontmoetingsplek van mensen.

Weekmarkt

De weekmarkt op zaterdag is sinds de vorige eeuw een traditie. Veel bezoekers ontmoeten kennissen en vrienden en maken een praatje over het weer, de toestand in de wereld en de laatste roddels uit de straat. De eerste Weerter weekmarkt werd op zaterdag 9 maart 1923 gehouden. Het initiatief kwam voort uit de grote tentoonstelling ‘Landbouw, Nijverheid, Handel, Kunsten en Wetenschappen’ op de Korenmarkt.
De tentoonstelling van 7 tot en met 19 september 1922 was een groot succes. De opbrengst van de verkochte goederen op de tentoonstelling zoals groenten en fruit verdeelde men over de armlastigen van de stad. Het succes was aanleiding het gemeentebestuur te vragen om wekelijks een markt te houden. In de omliggende plaatsen was al regelmatig een markt en Weert mocht niet achterblijven. Het verzoek werd gehonoreerd en de weekmarkt was een feit. Tijdens de eerste weekmarkten was er ook moderne attracties zoals een open bioscoop te zien. Daarnaast vonden er demonstraties plaats van een voor die tijd moderne wijze van mechanisch melken van koeien.

Doorkijk

De foto bij dit artikel van Fons Stribos, geeft een aardige kijk op de weekmarkt van maart 1967.
Wat valt op? Op de eerste plaats de plek van dit gedeelte van de markt. De foto is geschoten gezien vanaf de Molenstraat nu Muntpromenade met zicht op de Nieuwe Markt. De open plek was ontstaan door een bom die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerkwam. De doorkijk is nu helemaal volgebouwd. Verder ziet u dat de voertuigen van de marktlieden achter de kraam zijn geplaatst. Dat is wel handig maar bij het vertrek ontstond natuurlijk een geweldige opstopping. Nu worden de vrachtwagens, busjes en aanhangers elders geparkeerd. De panden boven en rechts op de foto zijn inmiddels onder de slopershamer terecht gekomen. Het Ursulinencomplex aan de bovenzijde van de foto is vervangen door nieuwbouw. De panden rechts zijn vanwege de bouw van het Muntcomplex gesloopt.
De uitgestalde handel is een mix van potten, pannen, kleding, schoeisel tot en met fruit en groenten. Alles stond destijds een beetje door elkaar. Tegenwoordig koopt u op de Markt uw vis, aardappelen, groeten en fruit. De Nieuwe Markt is bedoeld voor kleding, schoeisel, fournituren en gereedschappen. De Meikoel is het eldorado voor brood, gebak en snoep. Daarnaast vindt u verspreid bloemen, en planten en de kraam van de standwerker. In eerste instantie waren deze standwerkers niet op de weekmarkt welkom. Gelukkig is dat nu anders. Altijd aardig om daar even bij stil te staan en te horen hoe onverstandig het van mij is om zonder die producten te leven. De verleiding om het aan te schaffen is groot, mijn beurs kleiner.
Een aantal marktkramen voor voedingswaren is vervangen door gekoelde aanhangers, busjes en vitrines. Dit komt de hygiëne ten goede. De producten worden keurig ingepakt door de medewerkers met handschoentjes. Ik vraag me wel eens af of de mensen vroeger vaker ziek werden als ze de versproducten op de markt kochten.

En nog een!

Dan ben ik u nog een verklaring schuldig: namelijk de titel van dit artikel.
De kreet ‘En nog één, en nog één en nog één’, komt van Sjir Vroegop, marktkoopman uit Maastricht.
Het lokken van klanten op de markt is een apart vak. Zelden heb ik tussen alle reclamebrochures die wekelijks in mijn brievenbus belanden, een folder van een markthandelaar gezien. Nee, de marktkoopman/vrouw prijst de waren luidkeels aan. Dat is de bijzondere charme van deze beroepsgroep. Ik hoor een winkelier nu niet zo een, twee, drie voor de etalage zijn handel aanprijzen. Overigens doet een enkeling tijdens de jaarlijkse braderie een poging, maar deze verstomt al snel en de keelpastilles vliegen aansluitend over de toonbank.
Jarenlang stond Sjir voor de sociëteit Amicitia met een grote kraam vol met sinaasappelen, bananen en perziken. Hij prees zijn waar zo luid aan dat je hem aan het begin van de Langstraat kon horen. Onder het roepen van ‘En nog één, en nog één en nog één’ vulde Sjir dan een plastieken zak met sinaasappelen of een andere harde fruitsoort.

Bert Lijnsvelt
Erfgoedcluster Weert

Bron

Land van Weert katern Typisch Weert rubriek Toen en noow 11 maart 2012

Lees ook
Naar de markt

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2012

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008