Een fiets met een kopje koffie

Een bruidsstoet op de markt in 1900.
GAW Beeldbank nr. 5228

Misschien hebt u ze al via Social Media voorbij zien komen, de bijzondere plaatjes van Markt 15, bij ouderen bekend als het pand Reemers. Dat het gebouw restanten herbergt uit een ver verleden is wel duidelijk. Het staat ook niet voor niets op de lijst van rijksmonumenten waarin gewezen wordt op het belang van de Gelderse in- en uitgezwenkte achtergevel, het beste te zien vanuit de Muntpromenade.  En die is, zo het register, blijkens de gevelsteen uit 1699. Met zijn classicistische elementen en mooi vormgegeven raamversiering is het gebouw al jarenlang een van de interessantste panden aan de Markt.

Opvallend strak

Dat pand verkeert echter op de foto nog in een eerdere staat, waarvan gegevens over bouw en interieur helaas ontbreken. Opvallend aan het strak uitgevoerde gebouw zijn het kleine timpaan als onderdeel van de dakconstructie en de tweedeling. Het linkerdeel fungeert als café; de naam is deels nog op het raam te zien, rechts oogt het raam met enkele voorwerpen als een etalage en dus op hebben we te maken met een winkel. Maar hoewel er twee voordeuren zijn kent het gebouw in die periode slechts één huisadres.
Is de duiding van de gebeurtenis op de voorgrond correct (de foto dankt er zijn bestaan aan) dan dateert de foto van 11 september 1900, de dag van het huwelijk tussen Jan Hendriks, beter bekend als Bolle Jan met Maria Petronella Meewis . De bruiloftsstoet zien we op de voorgrond. Op dat moment is het pand eigendom van de weduwe van Jean Meewis, Maria Petronella Mertens, de moeder van de bruid.

Café Centraal

Cafe Centraal van echtpaar Reemers - De Bruin
GAW Beeldbank nr. 968

In 1912 koopt Ludovicus Joseph (Louis) Reemers, smid van beroep, het pand en start een rijwielzaak en een taxidienst. Louis is geboren in de Beekstraat waar zijn vader de kost verdient, ook als smid. Naast de rijwielzaak nemen hij en zijn vrouw Christina de Bruin ook het café over: een tijdlang namelijk verleent vindt de Sociëteit ‘Corona’ er op de bovenverdieping onderdak.
Maar Louis zal niet tevreden zijn geweest met de indeling van het pand. Al in 1915 krijgt hij toestemming voor de verbouwing van het pand tot ‘café en winkelhuis’. Zo ontstaat de gevel die we nu nog altijd kunnen bekijken. De zijgevel aan de Molenstraat blijft ongewijzigd. De pui met veel glas en dus veel lichtinval telt in het portaal maar liefst drie deuren, één voor een rijwielwinkel links en twee voor het café met een restaurant, rechts. Op het raam prijken de letters ‘Café Centraal’. In 1951 laat zijn zoon en opvolger Pierre Reemers het gebouw intern verbouwen tot een speelgoedwinkel. In 1970 wordt er gemoderniseerd en aangebouwd. Het betekent de start van ‘Het Speelgoedhuis’, dat op 17 september van dat jaar officieel opent.

Nieuwe bestemming

We zijn inmiddels 45 jaar verder en na 15 jaar nog een winkel van Bart Smit gehuisvest te hebben, is het gedaan met spel, pop en legoblok. Het gebouw wordt een ANWB-winkel. Wat blijft zijn de herinneringen daaraan; in mijn geval  aan de etalages die in de tijd voor Sinterklaas vol stonden met poppen en poppenwagens aan de ene en de treinen met Märklin- dan wel Fleischmannpresentaties aan de andere kant.

Theo Schers
Erfgoedcluster Weert


Bron

1Weert rubriek Toen en Noow 30 december 2015
75ste aflevering uit deze serie

Lees ook
17 september 1970 Het Speelgoedhuis 

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2015

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008