Opening Maand van de Geschiedenis 2018

Maandag 1 oktober 12.00 Biblocenter

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ook de gemeente Weert doet hier aan mee, met een maand vol activiteiten. Wethouder Geert Gabriëls opent in Weert de Maand van de Geschiedenis op
maandag 1 oktober met de expositie ‘Graaf in OPSTAND’. Wethouder Geert Gabriëls: “We hebben in Weert een mooi programma gemaakt. Laat je verwonderen door de verhalen uit het verleden!”

Het thema van de Maand van de Geschiedenis van dit jaar is ‘Opstand’. Dat sluit in Weert goed aan bij het Van Horne Jaar. Weert herdenkt dit jaar namelijk Philips de Montmorency, graaf van Horne. Deze werd 450 jaar geleden samen met de graaf van Egmond onthoofd in Brussel. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog.

‘Graaf in OPSTAND’

 

De Maand van de Geschiedenis start in Weert met de expositie 'Graaf in OPSTAND'. In deze expositie kunt u stukken bekijken die te maken hebben met Philips de Montmorency. Zo zijn er diverse akten te zien, waaronder de schuldbekentenis voor de som van 10.000 carolus gulden die Philips de Montmorency aan de stad Weert terug moet betalen. Het Gemeentearchief Weert heeft de stukken voor u geselecteerd.

Wethouder Geert Gabriëls opent de expositie op maandag 1 oktober om 12.00 uur in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250. De expositie is tot en met zaterdag 29 december gratis te zien in het Bibliocenter. Kijk voor de openingstijden op www.bibliocenter.nl.

Lezing over Philips de Montmorency
Wilt u meer weten over de man die door zijn dood de Nederlandse Opstand startte? Kom dan woensdag 10 oktober naar de lezing van John van Cauteren, conservator Gemeentemuseum Weert. Hij geeft dan een boeiende lezing over graaf Philips de Montmorency, de laatste heer van Weert.

De lezing vindt plaats op woensdag 10 oktober om 19.30 uur in het Bibliocenter. De kosten zijn, inclusief een consumptie, € 7,50 voor leden van het Bibliocenter en € 10,- voor niet leden. Voor de lezing kunt u zich aanmelden op www.bibliocenter.nl.

Overige activiteiten
Er is nog veel meer te beleven in de Maand van de Geschiedenis. Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober, de start van de herfstvakantie, zijn er activiteiten voor het hele gezin in en rondom de Paterskerk, Biest 43. Zo is er een Middeleeuws kampement, een wandelroute, speurtocht voor de jeugd en wordt een Archeologisch Speerpunt onthuld.

Verder kunt u vanaf maandag 8 oktober stemmen op de Erfgoedprijs 2018 met het thema 'Erfenis van Van Horne'. De Erfgoedprijs wordt op vrijdag 26 oktober uitgereikt. Nominaties voor de Erfgoedprijs kunt u nog tot en met zondag 30 september aanmelden (zie www.weert.nl/erfgoedprijs).

Meer informatie
Het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis in Weert vindt u op Maand van de Geschiedenis 2018 Weert Of kijk voor meer informatie op de landelijke website www.maandvandegeschiedenis.nl.