Maand van de Geschiedenis oktober 2017

OPROEP
Maand van de Geschiedenis
13 en 27 oktober 2017

Oktober is in Nederland de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’, worden mensen gestimuleerd op ontdekking te gaan. Thema dit jaar is ‘Geluk’.
Bibliocenter Weert, het Gemeentearchief Weert, Streekomroep Weert/Weert FM en de afdeling Monumenten van de gemeente Weert hebben een aantal activiteiten georganiseerd.

Vrijdag 13 oktober 2017

De aftrap in Weert is op vrijdag 13 oktober 2017 vanaf 14.00 uur. Die middag zijn er lezingen, een causerie, de opening van de expositie 'Weg met de oude Candidaten' en u kunt de nieuwe ruimten van het Gemeentearchief bekijken. Aanmelden voor deze middag is noodzakelijk, stuur hiervoor zo snel mogelijk een mail naar Erfgoedcluster Weert.

Bekijk de impressie van 13 oktober

Een foto-impressie van de activiteiten op 13 oktober vindt u in onderstaande slideshow.

 

Toespraak Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert

In zijn openingsrede tijdens deze bijeenkomst gaat Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert, onder meer in op de kansen Bibliocenter, Gemeentearchief en Streekomroep Weert hebben nu de drie organisaties in één pand zijn gehuisvest. Hij memoreert ook aan de verhuizing van zowel al het kantoormaterieel en uiteraard de duizenden boeken en kilometers archiefstukken van de oude locatie naar de nieuwe archiefbewaarplaats.
Download hier de rede van Jac Lemmens:  'Toespraak opening vernieuwd gemeentearchief'.

Toespraak Jac Lemmens, Gemeentearchivaris

Tijdens de afsluitende bijeenkomst van vrijdag 27 oktober (de uitreiking van de Erfgoedprijs Weert 2017) heeft Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert gaat hij in op de activiteiten vanaf 13 oktober.
Download hier de rede van Jac Lemmens: 'Toespraak eind Maand van de Geschiedenis.

 

Vrijdag 27 oktober 2017

Erfgoedprijs Weert 2017 wordt op vrijdag 27 oktober 2017 om 16.00 uur bekend gemaakt. Het thema van dit jaar is 'Mo(nu)mentje van geluk'. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Onderstaand vindt u een overzicht.
Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken en vinden plaats in het pand van Bibliocenter, Gemeentearchief en Streekomroep Weert/Weert FM aan de Wilhelminasingel 250 - 252 in Weert.

Maak kennis met de sprekers en deelnemers van 13 oktober achter de 'groene tafel'.

Oktober 2017

'Geluk'

Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’, worden mensen gestimuleerd op ontdekking te gaan. Thema dit jaar is ‘Geluk’.

Lees meer over het landelijk thema >>>

Vrijdag 13 oktober 2017 vanaf 14.00 uur

Lezingen

Met een drietal lezingen start de 'Maand van de Geschiedenis' in Weert.
Lita Wiggers, directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), gaat in op de kansen die Bibliocenter en het Gemeentearchief Weert hebben een groot publiek te bereiken. Over hoe zij dit wil gaan doen met het haar RHCL leest u in het Vraaggesprek met Lita Wiggers, directeur RHCL over 'Publieksdienstverlening van het Regionaal Historisch Centrum Limburg 2020
Jeroen Lenaers, Europarlementariër, gaat in op de kloof tussen de politicus en de man of vrouw op straat die er telkens tijdens de aanloop naar verkiezingen blijkt te zijn .
Koen Vossen, universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, houdt een lezing over 'Politiek en Geluk'.

Koen Vossen stelt zich in een aflevering van de Open Universiteit de vraag: "Waarom zijn populistische politici nu succesvoller dan ooit". Bekijk zijn college in onderstaand videofragment.

De lezingen zijn op de benedenverdieping van het pand Wilhelminasingel 250 -252

Vrijdag 13 oktober 2017

Causerie met zes personen

Causerie met zes personen over het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Geluk’.
Nederland behoort tot de zes gelukkigste landen van de wereld, maar tijdens verkiezingstijd is het ‘kommer en kwel’ over “die daar in Brussel, Den Haag, Maastricht of het gemeentehuis”.

In 1957 was iedereen laaiend enthousiast over Europa en nu horen wij met name via de media enkel nog onvrede. Zijn mensen zijn vergeetachtig en weten wij niet meer welk voorrecht het kiesrecht eigenlijk is of is er iets anders aan de hand?
Kernvraag is: “Wat is er toch aan de hand (in Weert, Limburg, Nederland, Europa en de wereld) en hoe gaan we de kloof dichten tussen politiek en burger!”

Lees verder >>>

Vrijdag 13 oktober tot en met 31 december 2017

Expositie 'Weg met de oude Candidaten'

- 100 jaar Kiesrecht -

Aanwinsten documentatie
inv. nr. 84

In tekst en beeld volgen we in deze expositie het verhaal rond de verwerving van het kiesrecht in Nederland tegen de achtergrond van de politieke geschiedenis in Weert. Hoe verliep de woelige strijd voor de uitbreiding van het kiesrecht op nationaal niveau? Tegelijk volgen we het specifieke verhaal over Weert. Wat gebeurde er in het politieke klimaat van onze stad in de jaren waarin het land streed om algemeen kiesrecht? In het belangrijke jaar 1848 waarin met de nieuwe grondwet de aftrap werd gegeven voor de nationale kiesrechtdiscussie, was Weert bijvoorbeeld met hele andere zaken bezig.
En verder: welke Weerter rijkelui mochten in de jaren na de grondwetswijziging wel en niet stemmen en hoe werd het kiesrecht ook in Weert langzaam uitgebreid? Wie was de allereerste vrouw in onze gemeenteraad?’ En wie is wie? Test uw kennis van de kopstukken uit de Weerter politiek uit het verleden aan de hand van historische foto’s.

Lees verder >>>

Vrijdag 27 oktober 2017 vanaf 16.00 uur

Erfgoedprijs Weert 2017

Nomineer uw ‘Mo(nu)mentje van geluk’

 
 

Op 27 oktober 2017 reikt de gemeente Weert voor de vierde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema is ‘Mo(nu)mentje van geluk’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan vanaf 9 september tot en met zondag 1 oktober een nominatie indienen. De nominaties worden tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis op 13 oktober bekendgemaakt. Vanaf dat moment kunt u tot en met woensdag 25 oktober 2017 stemmen op de ingezonden nominaties. De winnaar wordt op vrijdag 27 oktober rond 16.00 uur bekend gemaakt in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250.

Lees verder >>>

 

Waar is het te doen

Pand Bibliocenter, Gemeentearchief Weert en Streekomroep Weert/Weert FM Wilhelminasingel 250 - 252 Weert

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken en worden gehouden in het pand van Bibliocenter, Gemeentearchief Weert en Streekomroep Weert/Weert FM aan de Wilhelminasingel 250 - 252 in Weert.

Openingstijden staan op de pagina Contact.

 

 

Geplaatst dinsdag 26 september 2017

Media

De Limburger woensdag 18 oktober 'Moddergooien van alle tijden'

L1 Radio vrijdag 13 oktober 2017 'Jac Lemmens over Maand van de Geschiedenis in Weert'