Lezing 'Arm en rijk' dinsdag 30 oktober 2012


Lodewijk Napoleon

Het Gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert organiseert een lezing met als titel "Arm en rijk in het Franse keizerrijk". Oktober is de maand van de geschiedenis. In dit kader geeft onderzoeksjournalist Hans van den Eeden dinsdagavond 30 oktober een lezing over de Franse periode in het Koninkrijk Holland en in Limburg. Tijden deze Maand van de Geschiedenis worden in heel Nederland tal van activiteiten met het thema 'arm en rijk' gehouden.
De lezing geeft ook een inkijk in de periode van het begin van de negentiende eeuw. Veel gezinnen leefden toen onder het bestaansminimum. De positie van de kloosters, waaronder die van de Franciscaner gemeenschap, komt aan de orde.

Lodewijk Napoleon
Van den Eeden besteedt speciaal aandacht aan Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Holland. Hij vertelt over de rol van de koning in de regeerperiode 1806-1810, de gespannen verhouding met zijn broer keizer Napoleon Bonaparte en de betekenis van Lodewijk Napoleon voor het huidige Nederland. Thema's als staatsvorming, wetgeving, ziekenzorg, overstromingen, ontginningen en de invoering van de dienstplicht komen aan bod. Dat geldt ook voor de problemen met betrekking tot de teruggave van de katholieke kerken en de bouw van Lodewijkskerkjes.
Fraai beeldmateriaal en spraakmakende anekdotes ondersteunen de lezing. Hans van den Eeden presenteert zich op een toegankelijk wijze. Hij is auteur van verschillende publicaties op het gebied van cultuurhistorie.

Welkomstdrankje en vrijkaartje museum
Aanvang van de lezing is 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur.
De toegangsprijs bedraagt, € 5,00 euro, inclusief een kopje koffie of thee bij ontvangst. Het toegangskaartje biedt u ook de mogelijkheid om op een ander moment, ná de lezing, gratis een bezoek te brengen aan het museum. Museumkaarthouders krijgen hiervoor in de plaats  € 3,00 euro korting op de lezing.
Geinterresseeerden kunnen aan de balie van het Jacob van Horne meuseum vooraf een plaats reserveren. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 uur-17.00 uur. Niet gereserveerde zitplaatsen blijven beschikbaar tot de avond van de lezing. Om het aantal bezoekers in te kunnen schatten vragen wij uw komst door te geven.
U kunt dit doen door een mail te sturen naar erfgoedcluster@weert.nl. Aanmelden is niet verplicht.