Swingend de Langstraat door, Koninginnedagviering Weert 1936

Rolschaatswedstrijd in de Langstraat
GAW Beeldbank 6080
Foto H Lamberigts

Van het feest van de vastelaovundj naar het feest van de Koninginnedag is maar een kleine stap, op de kalender in het gunstigste geval slechts enkele weken. Stond het volk rijen dik bij het aanschouwen van de optocht van Pierre Joosten ook deze jonge dame weet zich verzekerd van een grote schare bewonderaars.

Koninginnedag

De dag dat zij haar gracieuze slalom door de Langstraat maakt is zondag 30 augustus 1936. Het is de tweede dag van de Koninginnedagviering in Weert. Gestart op zaterdag omvat het feest drie hele dagen, eindigend op de 31e. Die laatste dag is de werkelijke verjaardag van de jarige. In 1936 is dat koningin Wilhelmina (sinds 1898). Haar verjaardag heet aanvankelijk nog Princessedag, maar na het overlijden van Wilhelmina’s vader Willem III verandert  in 1891 de naam van de dag in Koninginnedag. Dat zal tot september 1948 zo blijven. De dag wordt vanuit de overheid gepropageerd. Die vindt  dat het tijd wordt voor een nationale feestdag om iedereen het gevoel te geven dat Nederland een geheel is.

Wedstrijden te over

Weert pakt in 1936 groot uit met tal van sportieve evenementen waarbij die voor kinderen niet ontbreken. Zo zijn er hardlopenwedstrijden en wedstrijden op de autoped en rolschaatsen. Wat dat laatste precies inhield weet ik niet; deze meid lijkt mij meer bekommerd om een gracieuze manier van voortbewegen dan een snelle. Naast de activiteiten voor de jeugd zijn er ook wielerwedstrijden. Zelfs een met slagers- en bakkersfietsen. De route loopt vanaf de Langstraat naar de Markt, door de Molenstraat, dan de Wilhelminasingel op en zo terug naar de Langstraat.
Verder zijn er die dagen bals en muzikale optredens (waaronder een concert in de ‘haven’ door harmonie St. Franciscus). Geopend is er op zaterdag met tromgeroffel en kanongebulder en sluiten doet het feest op de maandagavond met een magnifiek vuurwerk; een heuse klapper waarvan het Kanton Weert van 28 augustus het scenario al uit de doeken doet wat er zoal de lucht in gaat, van ‘brillantbommen’ en luchtslangen, tot ‘magnesiumtourbillons’. Als apotheose is er een groot slotbombardement met sterregens.

Nummer 100

Van de sportieve festiviteiten in de Langstraat zijn diverse opnames in de Beeldbank aanwezig, allemaal het werk van fotograaf H.H. Lamberigts. Een paar daarvan hebben het rolschaatsen tot onderwerp, waarbij hij tweemaal koos voor een gracieus moment tijdens dat rolschaatsen. Een daarvan is deze anonieme jonge dame, gekleed in een charmante matrozenjurkje. Op haar buik draagt ze een papier met daarop het getal ‘100’, haar wedstrijdnummer. Aan belangstelling, zo schreef ik al, heeft ze niet te klagen. Rijen dik staat het, kinderen vooraan op de straat, daarachter de ouderen. Onder de publiek, rechts achter de rolschaatsster herkennen we aan het nummer voor haar buik nog een andere deelneemster die wellicht haar optreden al gehad heeft. Uit een ander foto, genomen van de start van enkel rolschaatsers , blijkt dat het nummer 77 te zijn.

Droeve uitzondering

Anders dan de festiviteiten van 1936 doen vermoeden, kan de Koninginnedagviering in Weert niet altijd op grote belangstelling rekenen. Het jaar ervoor zijn er sportwedstrijden die ‘een allergezelligst sportfeest’ opleveren (zo het Kanton Weert) maar waarvoor de belangstelling allerbedroevendst is. Vandaar dat er in de loop van 1935 door ‘Weert Vooruit’ hard gewerkt wordt fondsen te werven en te zorgen dat deze organisatoren achteraf niet het verwijt kan krijgen dat er ‘niks te doen’ is geweest. Zoiets was namelijk al het geval in 1933, een jaar dat Weert bij de Koninginnedagviering in negatieve zin schitterde. Na een landelijke oproep tot een vlaggenparade in de steden waren de straten in Limburg oranje gekleurd, aldus de landelijke pers. Maar Weert was de ‘droeve uitzondering’ . Het verhaal wordt de Weertenaren door een zekere ‘Oranjegast’ in het Kanton Weert onder de neus gewreven. Zijn grote wens: oprichting van een heus comité voor de organisatie van Koninginnedag.

Van Gend & Loos

Terug naar de foto. Lamberigt maakt de foto in het midden van de Langstraat, ook zijn woonadres. Hij staat hier even voorbij het Paradijsstraatje dat linksachter van hem op de Langstraat uitkomt. Aan die linkerkant is nog net de luifel te zien van Langstraat 21, de zaak van Willem Breukers. In het huis ernaast woont op dat moment  Michiel J.A. Spaas, Op hetzelfde adres had George Gofers, ‘coiffeur’  korte tijd een zaak voor hij naar de Stationsstraat vertrok. Op nummer 25 ligt de vestiging van Van Gend & Loos, waarvan de naam met enige goede wil leesbaar is op het schild dat boven de jonge dame zichtbaar is. Bovenaan staat te lezen Snelgoed, daaronder Van Gend & Loos. Van Gend & Loos, het transportbedrijf, heeft jarenlang een groot kantoor met loodsen op het stationscomplex, zijde Louis Regoutstraat. Het agentschap van Van Gend & Loos moet een soort van ijkpunt in de straat zijn geweest: kapper Georg Gofers alsook Jan Grein (de overbuurman) verwijzen in advertenties voor de vindbaarheid van hun nering naar de vestiging van deze firma. In 1931 wordt Herman Haenen agent bij deze transportfirma, sterk gelieerd aan het NS-spoor. Volgens de woonkaart van die locatie blijft hij er tot 1940 wonen. Rechts ernaast volgt Langstraat 27, het huis van Pierre Jaspers, boekhouder van beroep, wiens vrouw een manufacturenzaak runt. (Later een bekende lingerieaak, nu liggen er de winkels Tas en Longstreet). Hem komen we geregeld in de plaatselijke weekbladen tegen als bestuurslid van organisaties als de Katholiek Jonge Middenstands Vereeniging Afdeling Weert en VVV Weert Vooruit.

In de Beeldbank is nog een aantal foto's over de activiteiten in de Langstraat te zien.

Klik op de afbeelding om verder tegaan

Heeft u nog informatie naar aanleiding van dit artikel of de foto's stuur mij dan een mail.

Theo Schers
Erfgoedcluster Weert

Bron

1 Weert Rubriek Toen en noow 24 februari 2016
Beeldbank

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2016

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008