Reve gevolgd

Bruna voorheen Boekhandel Willems aan de Markt in Weert Foto Erfgoedcluster Weert

In het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel in Weert is van 24 maart tot en met 16 april de presentatie 'Reve gevolgd' te zien. De presentatie is ingericht naar aanleiding van de herdenkingsmiddag op 8 april 2016 vanwege de tiende sterfdag van Gerard Reve.
Aan de hand van foto's en citaten uit zijn boeken krijgt de bezoeker een indruk waar Gerard Reve gedurende zijn verblijf in Weert zoal is gekomen. De foto's geven daarmee een mooi beeld van Weert van 1972 tot 1975. Omdat sinds die tijd er nog al wat is afgebroken, aangepast en nieuwbouw gepleegd zijn ook recente foto's in de presentatie opgenomen.
Medio 2001 koopt de gemeente Weert voor honderdduizend gulden een kist met een aantal memorablia uit de nalatenschap van de auteur. Een selectie daarvan in de presentatie opgenomen.

Gerard Reve

Gerard Reve tijdens signeersessie Boekhandel Paul Willems
Foto Erfgoedcluster Beeldbank CGR.51

Gerard Reve, geboren als Gerard Kornelis van het Reve op 14 december 1923, verhuisde na een turbulente tijd in Friesland, via Veenendaal in 1972 naar Weert.
Geregeld echter trok Reve ook naar Frankrijk waar hij een ‘geheim’ vakantiehuis had. Van daaruit stuurde hij vele brieven naar zijn woonadres in Weert. Reve’s verblijf in Weert leverde tal van nieuwe publicaties op: De taal der Liefde, Lieve Jongens, Het zingend Hart en  Een circusjongen.
In 1973 trad hij als gastschrijver toe tot de redactie van Stadsblad Op de Keper, een van de Weerter weekbladen. Dat gebeurde op verzoek van redacteur Bert Boelaars.
Bij Koninklijk Besluit van 10 april 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking ervan vond plaats in het gemeentehuis aan de Markt in Weert.
Zijn verblijf in Weert eindigde officieel (‘om belastingtechnische redenen’) op 27 november 1974, de dag dat hij werd uitgeschreven uit het bevolkingsregister der gemeente. Eind 1975 vond het feitelijk vertrek plaats en vestigde hij zich in Poët-Laval (Fr.), zijn ‘geheim’ vakantieadres. Reve bezocht Weert voor het laatst in juli 1978.
Op 8 april 2006 overleed hij in Machelen (B.).

Presentatie

Presentatie Reve gevolgd Bibliocenter
Foto Erfgoedcluster Weert

Reve heeft over zijn belevenissen in Weert in meerdere boeken geschreven. In de presentatie zijn dan ook citaten opgenomen waarin hij verwijst naar zijn bezoeken. Een feest van hekenning voor de Reveliefhebber en een prachtige gelegenheid de sfeer van Weert van de jaren zeventig uit de vorige eeuw op te snuiven.
Een filmfragment waarin Gerard Reve de Budelse drukkerij bezoekt maakt deel uit van deze presentatie.

Citaat

‘Ik ben nu erg moede & kaduuk, omdat ik gisteren, op verzoek van de bepaald heroiese kultuurstrijder Paul Willems van de gelijknamige boekhandel, uit Een Circusjongen .... heb voorgelezen aan de Lyons, voor zwart loon ten bate van een arme kunstbroeder, door zijn rijke familie verworpen & op zijn door wind & sneeuw geteisterde” enz. het werd, met de geanimeerde gedachtenwisseling mede, een uur of half drie in de ochtend.’
Uit: Moedig Voorwaarts - Brieven aan Bert en Netty de Groot 1974-1997, Veen Uitgevers, Utrecht  2007, 19

Openingstijden

De presentatie 'Reve gevolgd' is ingericht op de eerste etage van het Bibliocenter. Kijk voor openingstijden op de pagina Openingstijden Bibliocenter.

In de Digitale studiezaal zijn in Beelddocumenten heel wat foto's met Gerard Reve te vinden. Wij hebben voor u een selectie gemaakt en verder enkele foto's die ook in de presentatie 'Reve gevolgd' te zien zijn.
 

Reve gevolgd
klik op de afbeelding om verder te gaan

Lees ook

Schrijvers van Limburg Literatuurportretten Reve