Reuring om Gerard Reve

Gerard Reve signeert bij Boekhandel Willems
Beeldbank CGR 1.48

Op vrijdag 8 april 2016 is het tien jaar geleden dat Gerard Reve, één van de grote Nederlandse schrijvers en dichters uit de twintigste eeuw overlijdt. Rond deze tiende sterfdag organiseren het Erfgoedcluster Weert en het Bibliocenter een aantal activiteiten. Deelname aan de activiteiten  of onderdelen daarvan is gratis.
De Reveherdenking is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Weert.

Gratis herdenkingsprogramma
Vrijdag 8 april is om 13.00 uur de onthulling van een Revegedenksteen op het Stationsplein. Deze gedenksteen is een initiatief van het Tourist Information Center Antje van de Statie.
Aansluitend wordt een gedeelte van de Reve-wandeling afgelegd.
Om 14.30 uur geeft Nop Maas, de biograaf van de schrijver een lezing in het Bibliocenter aan de Wilhelminsingel.  Daar is ook een kleine expositie over Gerard Reve ingericht. Het volledige programma vindt u onder aan deze pagina.

Gerard Reve
Met zijn literaire werk, zijn openbare optredens en  zijn sociaal-politieke uitspraken was Gerard Reve onmiskenbaar aanwezig in het openbare leven. Hij was een bekend burger van Weert. Van 1972 tot 1975 woonde Reve aan de Nieuwe Markt op nummer 12. Onder veel media belangstelling ontving hij uit handen van toenmalig burgemeester Frans Breekpot de versierselen in de Orde van Oranje Nassau. Hiermee werd de schrijver ‘Ridder Reve’.

Geen conventies

Dé kus van Gerard Reve en Marga Klompé Muiden,
26 augustus 1969
Foto ANP fotograaf Jacques Klok

Reve baarde regelmatig opzien. De schrijver gedroeg zich niet direct conform de conventies en etiquette . Bij de uitreiking van de P.C. Hooft prijs in 1969 door minister van C.R.M. Marga Klompé, kuste hij haar op beide wangen. In die tijd was een dergelijke omgang met bewindspersonen nog hoogst ongebruikelijk.

 

 

 

 Lezing Nop Maas

Biograaf Nop Maas (1949)
Foto Fay Asselbergs

Nop Maas heeft in drie kloeke boekwerken op een indrukwekkende manier het leven en werk van Gerard Reve tot in de kleinste details beschreven. In zijn lezing gaat Maas in op de bijzondere band met de Weertenaren die Reve gedurende zijn verblijf in Weert heeft opgebouwd. Nop Maas studeerde (Hoensbroek 1949) aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en trad daar na  zijn doctoraalexamen (1975) in dienst als wetenschappelijk medewerker bij de faculteit Nederlands. Na zijn vertrek bij de universiteit medio 1989 wijdde hij zich geheel aan het schrijven van boeken. 
Aanmelden voor de lezing via de website Bibliocenter.

Expositie 'Reve gevolgd'
De expositie 'Reve gevolgd' van het Erfgoedcluster op de eerste etage van het Bibliocenter voert de bezoeker langs een aantal winkels en horecagelegenheden waar Reve regelmatig kwam.
Bovendien is de bijzondere film met oud-Weerternaar en mederedacteur van het toenmalige weekblad ‘Op de Keper’, Bert Boelaars, opgenomen. In deze film is het bezoek van de schrijver aan de Budelse drukkerij te zien.
De expositie is te bezichtigen vanaf 24 maart tot en met 16 april. In die periode zijn ook foto’s van Gerard Reve vanwege zijn koninklijke onderscheiding die de schrijver 29 april 1974 opgespeld krijgt, in de 'Verhalentafel' op de benedenverdieping van het Bibliocenterop te bekijken. Kijk voor de openingstijden op Bibliocenter.

Programma 8 april

13.00 uur   Onthulling herdenkingssteen met gedicht op het Stationsplein Weert
                  Presentatie van ‘Gerard Reve wandeling in Weert’ in boekvorm aan wethouder Cultuur Geert Gabriëls

13.15 uur   Start ‘Gerard Reve wandeling in Weert’ onder begeleiding van Herman van Horen naar Bibliocenter

14.00 uur   Ontvangst met koffie in Bibliocenter, Wilhelminasingel 250

14.15 uur   Welkomstwoord Liesbeth Vogelaar directeur van het Bibliocenter

14.20 uur   Voordracht van sonnetten van en door dichter Paul Sterk (tevens wethouder in Weert)

14.30 uur   Lezing door Nop Maas, auteur van een driedelige biografie over Reve                          

16.00 uur   Bezichtiging expositie in het Bibliocenter

programma onder voorbehoud

Meer Reve

De afgelopen jaren heeft het Erfgoedcluster Weert op deze website meerdere malen aandacht geschonken aan Gerard Reve. Wij hebben de webpagina's voor u bij elkaar gezet.

 

 

 

Media

1Weert woensdag 14 april 2016 Gerard Reve

1Weert woensdag 30 maart 2016 Reuring om Gerard Reve

Dagblad De Limburger woensdag 16 maart 2016 Weert gedenkt Gerard Reve

Nog meer Reve

Ook elders in het land zijn er bijeenkomsten over Gerard Reve naar aanleiding van zijn tiende sterfdag.
Lees er meer over in het persbericht van Uitgeverij Prominent presenteert: Voor het naaktgeslacht Toegift op het levensverhaal van Gerard Reve

Lees ook

Schrijvers van Limburg Literatuurportretten Reve