In expositie ‘Nooit bevrijd!’ - Sinti in Weert en Limburg - staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West - Europa.
De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.
De diverse woonplekken in Weert komen aan de orde, zoals het paardenkerkhof bij de Vogelsbleek van begin twintigste eeuw, het regionale woonwagencentrum aan de Leveroysedijk in de jaren 70 van de vorige eeuw en de huidige locaties. Speciale aandacht is voor het onderwijs en de familie Meinhardt in Weert.
Religie vormt een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Daarom is er aandacht voor onder meer de jaarlijkse bedevaart in Roermond, met oude foto's van Roermond, Venlo en Heerlen.
Bijna alle foto's zijn afkomstig uit openbare archief- en museuminstellingen. De rest van de foto's komt uit particulier bezit, in het bijzonder van de familie Meinhardt, Rob Hendrikx, Jean Knoors en Wout van Vloten.
Aanleiding voor deze expositie is het winnen van de Erfgoedprijs Weert in 2017 door de Sinti in Weert. De bijzondere cultuur, riten en gewoonten dreigen volgens de Sinti verloren te gaan.
Deze expositie schetst een indringende beeld van deze bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld.
Intern is de oorlog onbespreekbaar en extern wordt er ook niet over gesproken, omdat de kloof met de rest van de samenleving te groot is. Hopelijk kan deze expositie een brug slaan!
De tentoonstelling is in nauwe samenwerking met de Sinti gemeenschap in Weert en Limburg ingericht.
De bijeenkomst start om 14.00 uur op de benedenverdieping van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.
Drs. Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert geeft een korte toelichting op de aanleiding van deze expositie.
Vervolgens vertelt Sheila Meinhardt over haar zoektocht naar haar geschiedenis en het trieste lot van de Sinti tijdens de Holocaust. Zij wil zich inzetten om aandacht te vestigen op deze thematiek en werken aan een betere toekomst voor haar kinderen.
Rond 15.00 uur opent Geert Gabriëls, wethouder Cultureel Erfgoed Weert de expositie.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het zigeunerorkest ‘TABOR’. Dit Gipsy-ensemble TABOR heeft een bijzondere voorliefde voor authentieke traditionele zigeunerliederen en natuurlijk ook de gipsy-swing van de wereldberoemde gitarist Django Reinhardt.
Bezetting: Paula Ferron: zang en dans, Roger Moreno: accordeon/viool/zang, Janusch Hallema: contrabas/zang, Moro Adell: ritmegitaar, Tchawo Adell: sologitaar/mandoline.
De opening van de expositie op 3 mei is door bijna 150 belangstellenden bezocht.
Jac Lemmens, Gemeentearchivaris van Weert heeft een toelichting gegeven op de aanleiding van de expositie. Daarnaast is hij ingegaan op zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Sinti.
Tijdens de opening heeft Sheila Meinhardt een indrukwekkende toespraak gehouden.
Met de officiële handeling door Bianca Meinhardt en Geert Gabriëls, wethouder Cultuur van Weert, is de expositie voor het publiek geopend..
De toelichting op de expositie van Jac Lemmens inleiding en de toespraak van Sheila Meinhardt kunt u nog eens rustig nalezen.
De geschiedenis van de Sinti kent vaak indringende verhalen. Deze zijn meer dan waard om te worden gehoord.
Daarom organiseert het Gemeentearchief een aantal lezingen.
Tijdens de bijeenkomst van 22 mei houdt historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.
Bart Jan de Graaf bespreekt een televisie-documentaire met de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek', dat later Settela Steinbach blijkt te zijn.
Tijdens het samenstellen van de expositie heeft Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert, in binnen- en buitenland onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht worden gepresenteerd.
De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Sinti-gemeenschap in het Wittenstein(D). Deze lezing wordt in het Duits gegeven.
De lezingen beginnen om 19.30 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De kosten bedragen € 5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.
Meer informatie en aanmelden >>>
De expositie 'Nooit bevrijd!'- Sinti in Weert en Limburg -, is te zien van 3 mei tot en met 21 september in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 -252. Het bezoek is gratis.
Kijk voor openingstijden op Bibliocenter Weert.
In de studiezaal van het Gemeentearchief is een aantal boeken in te zien over de geschiedenis van de Sinti. De studiezaal is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.
Lees verder >>>
Vrijdag 10 mei 2019 De Limburger Het andere verhaal van de Sinti in Limburg
Maandag 6 mei 2019 De Limburger ‘Nooit Bevrijd!: Sinti in Weert en Limburg’ geopend
Vrijdag 3 mei 2019 WEERTdeGekste Sinti tentoonstelling Nooit Bevrijd! geopend
Vrijdag 19 april 2019 De Limburger 'Geschiedenis van Sinti in beeld gebracht.'
Maandag 29 april 2019 Persbericht Tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ in Bibliocenter