Lezingencyclus Nooit bevrijd!

De geschiedenis van de Sinti kent indringende verhalen. Deze zijn meer dan waard om te worden gehoord.
Daarom organiseert het Gemeentearchief een aantal lezingen.

 

Woensdag 22 mei duolezing 'Holocaust en Sinti'

door dr. Herman van Rens en Roger Moreno Rathgeb

Tijdens de bijeenkomst van 22 mei houdt  historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.

Herman van Rens

Herman van Rens is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die werd afgesloten met een master-graad Holocaust- en Genocidestudies aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD te Amsterdam. Samen met vrouw, Annelies van Rens-Wilms, deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. Op 22 maart 2013 promoveerde hij in Amsterdam op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg.

 

Roger Moreno Rathgeb

Roger Moreno Rathgeb is afkomstig uit Zürich, Zwitserland, en woont sinds 1980 in Nederland. Na een aantal omzwervingen is hij vanaf 1992 woonachtig in Vaals. Hij bezocht in 2012 Auschwitz, samen met Zoni Weisz. Hiervan is door de NOS de documentaire 'De vergeten Holocaust' gemaakt
“Moreno” Rathgeb is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact. Maar op latere leeftijd heeft hij zich het notenschrift eigen gemaakt en is stukken gaan componeren. In 1998 begon hij aan het 'Requiem voor Auschwitz' te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten. Half 2009 heeft Rathgeb het Requiem kunnen voltooien en is het sindsdien al in verschillende Europese steden uitgevoerd zoals, Amsterdam, Dresden, Praag, Boedapest, Krakow, Berlijn en Frankfurt.

 

Woensdag 12 juni duolezing 'Zoektocht naar Settela'

door drs. Bart Jan de Graaf en drs. Jac Lemmens

Bart Jan de Graaf bespreekt een televisie-documentaire met de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek', dat later Settela Steinbach blijkt te zijn.
Tijdens het samenstellen van de expositie heeft Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert, in binnen- en buitenland onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht worden gepresenteerd.

drs. Bart Jan de Graaf

Bart Jan de Graaf is afgestudeerd historicus aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie ‘cultuur- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting’. Na afronding van deze studie is hij onder meer elf jaar als kunsthistorische gids verbonden aan het Bonnefantenmuseum. Van 2006 tot 2012 heeft De Graaf gewerkt in Museum Het Domein in Sittard, waar hij onder andere een zevental tentoonstellingen organiseerde.
Sinds 2012 is Bart Jan de Graaf als freelancer werkzaam en geeft cursussen met een cultuur- en ideeënhistorische inhoud.

drs. Jac Lemmens

Jac Lemmens is de Gemeentearchivaris van Weert.
In Nijmegen studeerde hij geschiedenis en in Amsterdam archiefwetenschappen.
Zijn doctoraalscriptie geschiedenis handelt over de joodse gemeente Maastricht en zijn doctoraalscriptie archiefwetenschappen gaat over het ontstaan van archiefselectie in Nederland als onderwerp. Naast deze beide scripties heeft Jac over archeologie en muziek- en verenigingsgeschiedenis gepubliceerd. Lemmens is daarnaast mede-oprichter van de Stichting Stolpersteine Sittard - Geleen.

 

Woensdag 10 juli lezing 'Sinti in Wittgenstein um 18. und 19. Jahrhundert: die 'Zigeunerkolonien'

door dr. Ulrich Opfermann. De lezing wordt in het Duits gehouden.

De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Sinti-gemeenschap in het Wittgenstein(D). Deze lezing wordt in het Duits gegeven.

dr. Ulrich Opfermann

Dr. Ulrich Opfermann is historicus en studeerde economie, geschiedenis, Duitse literatuur en onderwijs aan de Universiteit van Keulen en op de Gesamthochschule - Siegen. Hij was bestuurslid van de NS Memorial actieve Museum Zuid gassen in Siegen en als zodanig in de werkgroep van de nazi-gedenktekens NRW. Hij is een wetenschappelijk medewerker van de ROM E.v.  in Keulen. Hij is lid van de society Gesellschaft für Antiziganismusforschung. Als een auteur gaat hij in op de geschiedenis van de Roma, de Joden en Roma alsmede met Duits-Germaanse nationalisme en nazi-geschiedenis. Hij legt de nadruk op West-Duitsland.
 

De lezingen beginnen om 19.30 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De kosten bedragen € 5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

Aanmelden >>>

Terug naar hoofdpagina <<<