13 december 2005
Fatimakerk wordt Fatimahuis

Fatimahuis 2014
foto Jos Brouwer

Sinds 13 december 2005 staat de Fatimakerk aan de Coenraad Abelsstraat op de gemeentelijke monumentenlijst.
De kerk is een ontwerp van de Weerter architect Pierre Weegels en is medio eind maart 1955 in gebruik genomen. Dit godshuis biedt dan plaats aan 800 kerkgangers.
Het gebouw kent een aantal bijzondere kunstwerken. Zo is er een gebrandschilderd raam van Charles Eijck met het thema ’het zonnewonder van Fatima’.
Hugo Brouwer levert in 1959 voor het kerkschip en het koor prachtige glas-in-loodramen. Zeker wanneer de zon er op staat, komt dit kunstwerk volledig tot zijn recht.
Het enorme mozaïek achter het altaar bestaat uit maar liefst 300.000 marmersteentjes en stamt uit 1959. Het is eveneens door Hugo Brouwer gemaakt.
Andere kunstwerken zijn van de hand van de Limburgse kunstenaar Cor van Geleuken. De Weerter kunstenaar Gard van Wegberg maakt het schilderwerk bij de Mariakapel.
Het kerkbezoek loopt aan het begin van deze eeuw zienderogen achteruit. Daarom wordt door het bisdom besloten de kerk te sluiten.
Vrienden van de Fatimawijk zetten zich in voor het behoud ervan. Een aankoop zit er echter niet in.
In 2014 koopt ondernemer Thijs Hendrix de voormalige kerk. Samen met een groep vrijwilligers wil hij het gebouw, maar dan als Fatimahuis, voor de gemeenschap beschikbaar houden.
Deze nieuwe bestemming krijgt alom bijval. Inmiddels heeft de provincie Limburg aan het Fatimahuis een subsidie van vijfhonderdduizend euro toegekend.
Door de Vrienden van de Fatimawijk is over dit gebouw een informatieflyer samengesteld met de titel De Fatimakerk en haar kunstschatten

Bron

 

Lees ook

Het pand is op 13 december 2005 aangewezen als gemeentelijk monument.

Media

Dagblad De Limburger dinsdag 11 augustus 2015 Modernist in het zuiden