9 september 1923
Ereboog voor Koningin Wilhelmina

Ereboog Stationsstraat
25 jarig jubileum
Koningin Wilhelmina 1923
GAW Beeldbank 4132

Het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina is voor Weert de aanleiding om op 8 en 9 september 1923 tal van activiteiten te organiseren.
Op zaterdag 8 september zijn de feesten begonnen met onder meer een optocht, een kindercantate en ’s avonds in de verlichte kiosk op de Markt volksconcerten.
De volgende dag gaan de activiteiten door. Na de hoofdmis treden tijdens de matinee aan de Markt de Fanfare ‘St.-Franciscus’, de Harmonie ‘St.-Antonius’ en de Fanfare ‘St.-Joseph’ op.
Om 19.30 uur volgt een ‘groote lichtstoet’. De opstelling is aan de Maaspoort en de stoet gaat onder meer over de Wal, de Hoogpoort, de Hiëronymuswal, de Markt, de Molenstraat, de Beekstraat, de Hoogstraat en de Jan van der Croonstraat naar het Bassin.
Het Bassin is ook de plaats waar vanaf 20.30 uur verlichte vaartuigen en gondels te zien zijn. Op diezelfde plek worden de feestelijkheden afgesloten met een ‘schitterend vuurwerk’.
In het Kanton Weert van 31 augustus 1923 staat het volledige programma vermeld. Daarin zijn ook het ‘Volkslied‘ en het eerste en zesde couplet van het ‘Wilhelmus’ opgenomen.
Bezoekers van de stad lopen in de Stationsstraat onder een degelijk gebouwde ereboog met het opschrift ‘Hulde aan de Koningin’. Overigens zijn veel straten in de binnenstad versierd.
Het zijn twee heerlijke dagen met prachtig nazomerweer en de activiteiten hebben heel wat belangstellenden getrokken, zo meldt de redacteur van het Kanton Weert in de editie van 14 september 1923.

Bron