14 september 2003
Boerenbouw

OMD 2003 Boerenbouw
GAW Beeldbank DB.10.01

 

Jaarlijks doet de gemeente Weert mee aan de landelijke Open Monumentendag en zo ook op zondag 14 september 2003. Het thema van dat jaar is Boerenbouw.
Uiteraard staan de vele monumentale boerderijen, stallen en akkers in en om Weert in het middelpunt van de belangstelling.
Er is een fietstocht beschikbaar langs een aantal kenmerkende boerderijen. Ook het gilde van vrijwillige molenaars heeft een molenroute voor de fietser samengesteld.
Het Gemeentearchief, destijds nog gevestigd op de eerste verdieping van het voormalig stadhuis aan de Beekstraat heeft dan haar jaarlijkse Open dag.
In het Gemeentearchief is een kleine tentoonstelling met documenten over de boerderijen van het Burgerlijk Armbestuur, aangevuld met tekeningen, foto's en enkele voorwerpen uit het gemeentemuseum.
In de passage op de begane grond van het voormalig stadhuis tonen leden van Fotogroep Weert foto’s rond het thema boerderij en interieur. Er zijn een diapresentatie over het werken op de boerderij en educatief materiaal afkomstig van de Basisschool op Laar.
Voor wie wat meer bewegende beelden wil zien, kan in de passage ook kijken naar een film over het boerenleven in 1939. Historische vereniging De Aldenborgh heeft in dezelfde ruimte een stand ingericht. Daar kan de bezoeker terecht voor informatie en uitgaven van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).
In Gemeentemuseum De Tiendschuur is een tentoonstelling met het thema 'Van Hoês tot bakkes', over het boerderijinterieur van vóór 1900, te zien. Bij de familie Driessen kan men op bezoek in de boerderij 'Liebete', dat is beschermd als gemeentelijk monument. Daarnaast is de Martinuskerk opengesteld.

Bron