Woensdag 22 mei ´Holocaust en Sinti´

Duolezing dr. Herman van Rens en Roger Moreno Rathgeb

Tijdens de bijeenkomst van 22 mei houdt  historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.

Herman van Rens

Herman van Rens is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die werd afgesloten met een master-graad Holocaust- en Genocidestudies aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD te Amsterdam. Samen met vrouw, Annelies van Rens-Wilms, deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. Op 22 maart 2013 promoveerde hij in Amsterdam op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg.

 

Roger Moreno Rathgeb

Roger Moreno Rathgeb is afkomstig uit Zürich, Zwitserland, en woont sinds 1980 in Nederland. Na een aantal omzwervingen is hij vanaf 1992 woonachtig in Vaals. Hij bezocht in 2012 Auschwitz, samen met Zoni Weisz. Hiervan is door de NOS de documentaire 'De vergeten Holocaust' gemaakt
“Moreno” Rathgeb is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact. Maar op latere leeftijd heeft hij zich het notenschrift eigen gemaakt en is stukken gaan componeren. In 1998 begon hij aan het 'Requiem voor Auschwitz' te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten. Half 2009 heeft Rathgeb het Requiem kunnen voltooien en is het sindsdien al in verschillende Europese steden uitgevoerd zoals, Amsterdam, Dresden, Praag, Boedapest, Krakow, Berlijn en Frankfurt.

De lezing begint om 19.30 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De kosten bedragen € 5,00, inclusief een kop koffie of thee.

Aanmelden >>>

Naar expositie ´Nooit bevrijd! - Sinti in Weert en Limburg´ - >>>

Overzicht lezingen >>>