Maand van de Geschiedenis 2018 Weert

1 oktober tot en met 31 oktober

 

Oktober is de landelijke activiteit ‘Maand van de Geschiedenis’.
Dit jaar is het thema  'Opstand'. Dit thema sluit mooi aan bij de activiteiten in het kader van Weert Van Hornestad.
In Weert zijn er in oktober talloze activiteiten.


De activiteiten zijn, tenzij anders vermeld, gratis te bezoeken. Lees hieronder alle informatie, of download hier de folder.

In deze folder staat dat de opening op 1 oktober om 13.00 uur begint. Dit moet 12.00 uur zijn.


Uitzendingen 80 Jaar Oorlog

Het Gemeentearchief heeft meegewerkt aan de eerste aflevering getiteld 'Voorspel'  op vrijdag 28 september van de NTR-serie '80 Jaar Oorlog'.
Verder zijn van vrijwilliger Jacques Verstraelen, recent voor zijn dood in oktober 2017, opnames gemaakt. Jacques Verstraelen spreekt met passie over zijn kennis van de geschiedenis van Weert en gaat naar de plekken waar Philips de Montmorency heeft verbleven.

Lees meer over deze bijzondere expositie >>>


Maandag 1 oktober 2018
12.00 uur Start Maand van de Geschiedenis 2018 Weert

 

Geert Gabriëls, wethouder Cultureel Erfgoed Weert opent op maandag 1 oktober om 12.00 uur in Bibliocenter de expositie 'Graaf in OPSTAND'. Dit is het officiële startsein voor de activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2018 in Weert.
U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Let op: in andere gedrukte publicaties staat nog dat de opening begint om 13.00 uur!


Affiche heer van Weert Paardenmarkt Oud-Administratief Archief inv.nr. 2745

Maandag 1 oktober tot en met 29 december
expositie 'Graaf in OPSTAND'

Van de documenten uit het Gemeentearchief Weert die betrekking hebben op Philips de Montmorency, is een selectie gemaakt. Diverse akten zijn te zien. Onder meer de schuldbekentenis voor de som van 10.000 carolus gulden die Philips de Montmorency aan de stad Weert terug moet betalen.
Deze zijn te zien in een presentatie op de begane grond en eerste verdieping in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel in Weert.

Lees verder >>>

Kijk voor de openingstijden op Bibliocenter.
 

Open Monumentendag Special

Tijdens de Open Monumentendag Special is op zondag 14 oktober de expositie te bezichtigen in het Franciscushuis aan de Biest 43A.



drs. John van Cauteren
(foto José van Vlijmen)

Woensdag 10 oktober 19.30 uur
Lezing Philips de Montmorency

John van Cauteren, conservator Gemeentemuseum Weert, houdt 'savonds een boeiende lezing over graaf Philips de Montmorency. 
De Montmorency, als laatste heer van Weert, verliest evenals Lamoraal van Egmond, op 5 juni 1568 zijn hoofd op het schavot op de Markt van Brussel.
De lezing vindt plaats in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel.
De kosten inclusief een consumptie bedragen voor het bijwonen van de lezing € 7,50 voor leden van Bibliocenter en € 10,00 voor niet leden.

Aanmelden kan via Bibliocenter.

 

 


Nationale Archeologiedagen en Open  Monumentendag Special
Zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur                                           

Paterskerk op de plek waar de Aldenborgh heeft gestaan foto medio 2015

De activiteiten plaats in en rond de ‘Aldenborgh’ aan de Biest 43.
Cor van Geleuken uit Weert, maakte voor de raadszaal van het voormalige stadhuis aan de Markt een drieluik dat een permanente plek in de expositieruimte heeft. Verder is van de waterburcht De Nijenborgh, gemaakt door de Weerter beeldend kunstenaar Willem Janssen te zien.
Naast een bezoek aan de 'Aldeborgh' kunnen belangstellenden ook een kijkje nemen in de tuinen van het voormalig kloostercomplex en het ‘moederhuisje’, dat vroeger gebruikt werd als ‘pesthuisje’.

Middeleeuws kampement

Middeleeuws kampement

Op het grasveld nabij het voormalig kloostercomplex is een middeleeuws kampement ingericht. Kinderen spelen tussen de grote riddertenten terwijl de pot pruttelt boven het vuur. In het kampement hoort men Duits, Nederlands maar ook het dialect van deze streek. Ridders oefenen zich in diverse vechttechnieken terwijl de vrouwen zich met nijvere handen bezig houden met spinnen, weven en het maken en repareren van kleding, vlaggen en meer.
Schildknapen poetsen het blik op van hun meester. Jonge edellieden worden desgewenst in het harnas gehesen om zo in beeld vereeuwigd te worden. Verder reizen er ook handwerkslieden mee in dit gezelschap.  Smeden laten met hun vakmanschap zien dat zij niet alleen zwaarden kunnen maken. Andere handwerkslieden gebruiken bont en leer en maken een tuniek en knopen.

Monumenten

Neem een kijkje in de drie monumenten met het thema Van Horne:
Franciscus Huis, Biest 43A zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur
St.-Martinuskerk en -toren Markt 8 zaterdag van 9.30 uur – 16.00 uur en zondag van 14.00 uur – 16.00 uur
Taverne D'Oude Munt Muntpromenade 7 zaterdag van 10.00 – 23.30 u en zondag van 16.30 – 23.30 uur (consumpties niet gratis)

Wandel- en fietstocht

Er is een wandel- en fietstocht langs de plekken die van belang zijn geweest voor de dynastie Van Horne. Onder leiding van de Stadsgidsen Weert wordt de ‘Van Hornewandeling’ Biest gelopen.
Op zaterdag starten de wandelingen om 11.00 uur, 11.30 uur en 12.00. Op zondag start een wandeling om 13.00 uur.
De Stadsgidsen hebben ook de Van Horne Family Tour Weert ontwikkeld die altijd gelopen kan worden via de IZI-app.
Op eigen gelegenheid kunt u de wandeltocht 'In de voetsporen van Van Horne' lopen. Dat doet u aan de hand van de kaart uit 1565 van de cartograaf Jacob van Deventer.

Voor de jeugd

Martinusmunt

In en rond de 'Aldenborgh' zijn op beide dagen vanaf 13.00 uur diverse activiteiten voor de jeugd zoals scherven puzzelen, het schoonmaken en bestuderen van historische muntjes en het restaureren van archeologische objecten.
Verder is er nog een Van Horne puzzeltocht.
 

 

 

 

 

 

Zaterdag 13 oktober Onthulling Archeologisch Speerpunt Van Hornedynastie

Archeologisch speerpunt

Om 15.00 uur vindt de officiële handeling plaats door gedeputeerde Hans Teunissen. In het stadspark wordt het Archeologisch Speerpunt rond de Van Hornedynastie onthuld.
Dit speerpunt maakt onderdeel uit van de provinciale Archeo-route en geeft met behulp van een app via de smartphone of tablet informatie over de dynastie van de Van Horne’s en de relatie met de stadswording en identiteit van Weert.

 

 

 

 

 


Zondag 14 oktober

De zoektocht gaat verder.   

Grondradaronderzoek parkeerplaats Biest 43

Tijdens de Nationale Archeologiedagen in 2017 is grondradaronderzoek verricht op diverse locaties in Weert: de St.-Martinuskerk, de Nijenborgh en de Aldenborgh. De resultaten van het vorig jaar vormen nu de aanleiding tot een voortgezette zoektocht naar de fundamenten van de Aldenborgh en het (mogelijke) graf aldaar van Philips de Montmorency.
De resultaten van het grondradaronderzoek dat aanvullend is verricht in de dynastieke grafkapel van de Van Horne’s en in de aangrenzende omgeving, worden in de Paterskerk vanaf 14.30 uur gepresenteerd.

Fanciscushuis

Op zondag 14 oktober is op deze dag de expositie 'Graaf in OPSTAND' van het Gemeentearchief Weert te bezichtigen. Deze expositie is nog tot en met 29 december te zien in Bibliocenter.

Lees meer >>>

Folder Open Monumentdag Special

Door het landelijk bureau Open Monumentendag is een folder gemaakt. Download Folder-Weert-Van-Hornestad,

Informatiepunt

Nabij de Paterskerk is op beide dagen een informatiepunt ingericht. Daar kunt u onder meer de fiets- en wandelroute gratis krijgen.
Ook met vragen over de activiteiten kunt u daar terecht.  


Vrijdag 26 oktober

Erfgoedprijs 2018
‘De erfenis van Van Horne’

 

In het kader van de Erfgoedprijs Weert 2018 kunnen schrijvers meedoen aan een verhalenwedstrijd met de titel ‘De erfenis van Van Horne’. Het verhaal kan betrekking hebben op een gebouw, een object of een plek in Weert die een rechtstreeks verband heeft met de Van Horne dynastie. Zij waren van 1250 tot 1568 de heersers over het Land van Weert. Het verhaal kan een geschreven tekst van maximaal 500 woorden zijn, voorzien van een foto. Maar ook een video-inzending met een lengte van maximaal vier minuten komt voor de prijs in aanmerking. Inzendingen mogen zowel in het Nederlands als in het Weerter dialect worden aangeleverd. Inzenden kan vanaf zaterdag 8 september tot met zondag 30 september.
Van 8 oktober tot en met 21 oktober kan het publiek in die periode stemmen op het favoriete verhaal via de website www.weert.nl/erfgoedprijs.
De inzendingen met de meeste stemmen worden gepresenteerd op vrijdag 26 oktober om 16.00 uur in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250. Aansluitend wordt de winnaar bekend gemaakt.
De Erfgoedprijs Weert 2018 bestaat uit een cadeaubon, een oorkonde én een jaar lang aandacht op de Facebookpagina ‘Erfgoed Weert’. Degene met de beste motivatie bij de uitgebrachte stem wordt beloond met een theaterbon.

Lees verder >>>


De Maand van de Geschiedenis 2018 in Weert wordt mogelijk gemaakt door:

Geschied- en Oudheidkundige Kring De Aldenborgh
Bibliocenter de Bibliotheek Weert
Gemeente Weert
Gemeentearchief Weert
Gemeentemuseum Jacob van Horne
Stichting Paterskerk
Stichting Stadsgidsen Weert
Stichting Streekarcheologie Peel-Maas-Kempen
Provincie Limburg

Onderstaand een impressie van de activiteiten in oktober

 

Klik op de afbeelding om verder te gaan

 

Media

Midden Limburg Actueel, zondag 14 oktober 2018 Wonen in een Middeleeuws kampement

De Limburger, donderdag 27 september 2018 Hoofd van graaf na executie vastgenaaid

Persbericht, donderdag 27 september 2018 Start Maand van de Geschiedenis Limburg

Via Limburg, woensdag 26 september 2018 Maand van de geschiedenis met expositie 

Persbericht dinsdag 24 september Limburg en de Maand van de Geschiedenis

Persbericht, donderdag 20 september 2018 Opening Maand van de Geschiedenis 'Expositie Graaf in OPSTAND'

De Limburger, zaterdag 11 augustus 2018 Weekeinde vol historie in Weert

Weert Magazine, zondag 28 augustus 2018 Van Horne-dynastie bepalend voor de stadswording van Weert