Theater de Huiskamer Wilhelminasingel 10B

Wilhelminasingel 10B

Het pand werd samen met Wilhelminasingel 12 in 1929 ontworpen door architect ir. M. Bauwens en gebouwd in de directe nabijheid van het Ursulinenklooster. Het pand Wilhelminasingel 10B was direct na de bouw in gebruik als bewaarschool en patronaatszaal en heeft lange tijd gefunctioneerd als kleuterschool. Later heeft het gebouw onderdak geboden aan het Centrum voor opvang en verslavingszorg.

Bouwstijl

De bouwstijl is zakelijk expressionisme met invloeden van de Art Déco.
Kenmerkend aan het gebouw zijn de glas-in-loodvensters, de oorspronkelijke ramen en deuren, het siersmeedwerk, het decoratieve metselwerk op de voorgevel en de keramische pirons op het dak. Heel expressief zijn de overstekken aan de achtergevel. Deze dienden als overkapping voor de zandbakken van de kleuterschool.

Theatercafé

De huidige functie van dit gebouw is Theater en Theatercafé. Daarbij heeft de toneelzaal op de verdieping weer een nieuw leven gekregen.
Het theater heeft (bijna) geen veranderingen aangebracht aan het gebouw maar heeft juist de oorspronkelijke stijl en kenmerken hersteld. De muren tussen de oorspronkelijke toiletten en de klaslokalen zijn doorgebroken.

Status

Dit pand is nog niet aangewezen als beschermd monument.

Het huisnummer Wilhelminasingel 10A is in 2013 ingetrokken.

Vind de locatie via