28 mei 1986
Vlag in top

Hotel De Engel Markt
rond 1910
GAW Beeldbank XL 55

 

Met het hijsen van een vlag op 28 mei 1986 viert wethouder van Volkshuisvesting René Verheggen het bereiken van het hoogste punt van het vernieuwde Hotel De Engel aan de Markt. Het oude hotel was jarenlang het trefpunt voor bezoekers aan de stad en er zijn heel wat bijeenkomsten in georganiseerd. Zo is de oprichtingsvergadering in 1939 van de heemkundevereniging De Aldenborgh daar gehouden. Hotel De Engel is in zijn tijd dan ook een van de belangrijkste vergaderplaatsen in de stad.
In de loop der jaren is het voormalig hotel dichtgetimmerd en het heeft heel wat jaren geduurd voor het vervallen pand een nieuwe bestemming krijgt.
De gemeente ziet vanwege de hoge kosten geen mogelijkheden om het pand te verwerven. Uiteindelijk koopt brouwerij Maes uit Stramproy het pand. Samen met een projectontwikkelaar vindt de verbouwing plaats. Er zijn vijftien huurappartementen gepland. De belangstelling is groot. Nog tijdens de verbouwing hebben zich al meer dan honderd belangstellenden ingeschreven.
Er is echter ook kritiek op het plan. Zo moet een aantal panden, aansluitend aan het hotel in de Schoolstraat, gesloopt worden. Ook het plaatsen van vier in tegenstelling tot de oorspronkelijke drie dakkapellen kan op de nodige gefronste wenkbrauwen rekenen.
Medio 1987 kunnen de eerste huurders hun intrek nemen in het pand.

Bron