Franciscus Huis Weert Biest 43A

Franciscus Huis Weert juni 2018

Deze voormalige Franciscuskerk is in de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd omdat de naastgelegen Paterskerk te klein werd. De Paterskerk werd op 19 augustus 1954 aangewezen als rectoraatskerk. Deze gotische kerk van de paters franciscanen was echter niet berekend op de groeiende bevolking van de wijk Biest. De eerste voorstellen waren om de bestaande kerk uit te breiden. Uitbreiding was niet alleen duur, maar zou tevens de monumentaliteit van kerk en klooster aantasten.
In 1957 wordt definitief afgezien van vergroting en besloten tot nieuwbouw. Architect Anton Swinkels uit Maastricht maakte het ontwerp. Inmiddels is in 1956 al een bouwfonds gesticht. Op 10 november 1961 werd de aanbesteding gehouden. Het werk wordt gegund aan de Weerter firma P.M. Gijbels en Zoon. De kerk moet worden gebouwd op een zandkoffer aangezien ter plaatse oude grachten lagen. De eerste steen is op 28 oktober 1962 gelegd. Men hoopt de kerk in december van dat jaar glasdicht te krijgen. Vanwege de vroeg invallende vorst blijkt dit een illusie. Het dak is nog niet wind- en waterdicht. Wel wordt een begin gemaakt met de plaatsing van het glas-in-lood. Mgr. Moors wijdt de kerk in op 6 juli 1963.
Vanwege de goede akoestiek is de kerk dikwijls gebruikt voor plaatopnamen van Weerter koren.

Franciscus Huis

De kerk is in 2012 aan de eredienst onttrokken. Op 22 april 2014 is het op particulier initiatief schoongemaakte en opgeknapte gebouw weer geopend. Het Franciscus Huis wordt gebruikt voor maatschappelijke doeleinden, sociale en culturele activiteiten. Afgelopen winter was er een overdekte ijsbaan. Deze trok landelijke belangstelling.
Het glas-in-loodraam dat op de verdieping de gehele zijgevel invult, is een kunstwerk van Daan Wildschut. Hier is het leven van de H. Franciscus afgebeeld. Op de begane grond bevinden zich glas-in-betonramen van dezelfde kunstenaar.

Status

Dit pand is nog niet aangewezen als beschermd monument.

Vind de locatie via

Lees meer

Rectoraat Biest 10 jaar

 

 
Maquette van het kloostercomplex op de Biest, afgesloten door het nieuw te bouwen gastenkwartier, links naast en achter de oude kloosterpoort is de nieuwe kerk. GAW beeldbank 153