Bottelnek ook in Weert

Het Bassin begin jaren zestig van de 20ste eeuw
GAW Beeldbank A3623

Al vaker is een situatie besproken die kort daarna op de schop ging of al vele malen gewijzigd werd. Het Bassin aan de rand van de binnenstad is ook een van die plekken. In 2014 hebben verkeersplanners en daarna bulldozers, stratenmakers en boomplanters op het Bassin huisgehouden, en dan bedoelen wij de zijde van de panden links vanaf de Wilhelminasingel gezien. Tot voor kort had deze plek in Weert een heel ander aanzien, zeg maar gerust een armetierig aanzien. Een parallelweggetje liep langs de panden. Eerst nog als eenrichtingsweg, later geheel voor het gemotoriseerd verkeer geblokkeerd met grote maaskeien. De oude situatie gaat terug op de grote veranderingen die het gevolg waren van de vernieuwing én verplaatsing van de brug over de Zuid-Willemsvaart. Die lag iets zuidelijker dan de oprit naar de brug. Het parallelweggetje is dan ook het overblijfsel van de oude weg richting de brug. In al de jaren daarvoor raasde het verkeer vanuit het zuiden over deze weg richting draaibrug naar de Eindhovenseweg richting Eindhoven en het noorden.
Weert, ‘de poort van Limburg’, is in die tijd een heuse bottelnek voor het gemotoriseerd verkeer. De foto van is uit die tijd. Exact dateren is lastig maar het moet vóór de aanleg van de hefbrug over de Zuid Willemsvaart zijn. Die werd eind november 1968 in gebruik genomen. Het stratenpatroon wordt dan eveneens drastisch aangepast. Verder besluiten de vroede vaderen om het Bassin te dempen. Immers, er is dan al een tweede bassin aan de Industriekade aangelegd voor zand en stenen en voor de bevoorrading van het bedrijf FINNBRŐD, dat op industriële wijze brood produceert.

Een ongeluk

De fotograaf heeft zijn kiekje genomen ongeveer ter hoogte van Hotel Juliana. Op de tweebaansweg is een ongeval gebeurd. Een vrachtwagen lijkt een deel van de lading te zijn verloren. Uiteraard ontbreekt het niet aan de nodige toeschouwers Misschien wel toevallig omdat daar ook een bushalte is. Recht vooruit ziet u de draaibrug, met slagbomen naar beneden en mogelijk een brugwachter, mogelijk de bekende Tinnemans. De panden links achter het wachthok zijn de brugwachterwoningen, eveneens met de komst van de nieuwe brug gesloopt.

Welke bedrijven waren er?
De foto biedt de mogelijkheid om de bedrijven die er zoal aan het Bassin gevestigd waren, wat nader te bekijken. Beginnen we aan de linkerzijde van de foto dan starten we met nummer 11, café ‘Beatrix’, vanaf 1963 is die in handen van Jan Tullemans. De nummers 13, een woonhuis, en nummer 12, café ‘De Brug’ hebben we dan overgeslagen. Die zijn niet op de foto te zien. Tullemans heeft overigens pech met zijn onderneming. In mei 1964 brandt zijn pand volledig uit. Het volgende pand, nummer 9 is frituur ‘De Rogstéker’. Op dit moment is er nog steeds een cafetaria in gevestigd.
Wilde je in die tijd een DAF kopen dan kon je terecht bij garage Kupers (die van de bekende busondernemer), gevestigd in ‘Bassin 8’. Op de foto is nog de benzinepomp te zien.
Voor de Stedelijk Harmonie St. Antonius is Zaal Peeters het clublokaal, dat aan het Bassin nummer 6 ligt. Het café heeft de naam ‘De Luchtpost’, een verwijzing naar de postduivenvereniging die eveneens daar domicilie heeft.
De Hanze Inkoop Maatschappij voor Bakkers en Kruideniers (HIMA) heeft de kantoren en magazijnen op nummer 5. Dit pand vormt later de entree en het zalencomplex van de ‘Poort van Limburg’ Een aantal decennia is dit ook de plek voor vele toeristen die daar op- over- of uitstappen voor een dagtrip of busvakantie. De ‘Poort’ is dan een knooppunt van reizend Nederland. Het zalencomplex is tevens het trefpunt voor onder meer vastelaovundjvierend Weert.
Daarnaast ligt ‘Schoenenmagazijn en reparatiewerkplaats’ van Fr. Stultiens. De zaken gaan zo goed dat de zonen in de jaren zestig van de 20ste eeuw aan de Stationsstraat ook een schoenenzaak openen. Bakkerij Van Geldorp heeft zijn nering op nummer 2.
Aan het eind, of zo als u wilt aan de kop, van het Bassin op nummer 1  ligt café ‘Havenzicht’, in 1963 werd deze bestierd door de Hagenaar Vegt. Later staat het café ook bekend als ‘De Spelonk’.

Ga eens kijken

Vanwege een verbouwing en de nieuwbouw in de afgelopen jaren hebben veel panden een andere pui gekregen of is een aantal verdwenen. Als u goed kijkt, herkent u echter aan de hand van deze foto nog een paar panden uit die tijd. Let er dan wel op niet op de plek van de fotograaf te gaan staan.

Meer foto's

In de Digitale studiezaal is een groot aantal foto’s uit de 20ste eeuw van het Bassin te zien, vink Beelddocumenten aan en vul in Vrij zoeken ‘Bassin’ in.

Nog meer kennis over deze foto? Neem dan gerust contact met ons op via Erfgoedcluster Weert.

Theo Schers/Bert Lijnsvelt
Erfgoedcluster Weert

Bron

Land van Weert rubriek Toen en Noow 28 januari 2015

Terug in de tijd

Ga naar het overzicht Toen en Noow 2015

Ga naar het overzicht Toen en Noow vanaf 2008