Bekijkt u de foto maar eens goed. U moet misschien aardig uw best moet doen om te achterhalen welke plek in Weert hier werd gefotografeerd. Dit verdient een goede bestudering. Slechts weinig van wat hier te zien is, staat er nog. Sommige straten zijn nu eenmaal in de loop der tijd flink op de schop gegaan.
Zo ook de Stationsstraat, de straat waarvan we de oostelijke gelegen helft bekijken, gezien richting de stad. Een oplettend (en oud?) oog heeft misschien al de contouren van het eind jaren 70 van de vorige eeuw afgebroken hotel Du Commerce aan de horizon ontdekt. En misschien ook de hoge voorgevel van het voormalige hotel Jan van Weert even rechts ervan. En als dat oog dan naar rechts dwaalt, is nog het hoge dak rechts van de bomenkruin te zien. Herkent u het? Dat is er nog steeds, al valt het vanuit de straat niet zo snel op In 1950 werd het woonhuis verbouwd door de gebroeders Van Erp. Op de foto zichtbare boomkruinen en typische pilaren maakten daarbij plaats voor laagbouw. De winkel, confectiezaak Van Erp, had een moderne, strakke gevel en de ‘restanten’ ervan bepalen tot op heden de hoek met de Boermansstraat.
De andere panden rechts op de foto maakten in 1959 plaats voor het strakke beton van winkelpuien en een heuse, zij het, kleine galerij. U weet het nog wel, van Geenen.
Op de voorgrond liggen prominent de rails van de tramlijn Maaseik-Weert. Voor een plaatsbepaling ook een hint want wat het centrum betreft waren er maar twee straten die deze lijn, tenminste in een rechte baan, huisvestten. Naast de Stationsstraat was dat alleen de Maaspoort. Het stukje behoorde overigens niet bij de oorspronkelijke lijnaanleg uit 1910. Een jaar later werd ter hoogte van de Hoogpoort een aftakking gemaakt naar de Parallelweg om aan te kunnen sluiten op de spoorlijn Antwerpen – Mönchengladbach, de bekende “IJzeren Rijn”.
Nu de gebeurtenis. Over de straat marcheren fraai uitgedoste, met sjerp omgorde schutters richting stad. In de verte zien we de vaandels van een tweede schuttersvereniging.
Een dergelijk machtsvertoon vond niet zomaar plaats en gelukkig weten we de aanleiding. Dit was het 25 jarig ambtsjubileum van hare Koninklijke Hoogheid Koningin Wilhelmina in 1923. Meerdere buurtschappen in Weert pakten voor dit feest flink uit en versierden hun straten. De firma Douven-Weegels van de Beekstraat speelde daar handig op in, getuige de advertenties in het Kanton Weert weken voor de grote dag(en). Daarin worden ’Lampionnen, Guirlandes, vlaggen uit stof en papier, Oranje-mutsen’ en soortgelijke oranje-attributen aangeboden. De ‘buurt’ Stationsstraat had daar geen gehoor aan gegeven als we de foto goed bekijken. Wel had men aan het begin en eind van de straat een grote erepoort gemaakt. In Weert duurde het feest in elk geval twee dagen, zaterdag 8 en zondag 9 september 1923.
In de berichtgeving in de krant heeft men het over Koninginnedag, waarmee we ook al een historische voorzetje geven richting Koninginnedag over enkele maanden. Al moest die uit 1923 het doen zonder de lijfelijke aanwezigheid van hare majesteit en haar gevolg.
Maar even nog terug naar de aanblik van onze foto. Die verdween zoals gezegd in de loop van de jaren 50. Als u nog van de strakke vervanging van toen wilt genieten moet u wel snel zijn. Binnenkort behoort ook die tot het verleden.
Theo Schers
Erfgoedcluster Weert
Land van Weert katern Typisch Weert rubriek Toen en noow 30 januari 2011
Lees ook
24 april 2011 Weert kleurde oranje