Tentoonstelling 'Aanwinsten kruiswegen'

Donderdag, 7 februari 2013

Kruisiging van Jezus
Wilhelmus Schaeken
Tentoonstelling 'Aanwinsten kruiswegen'
13 februari tot en met 7 april in Gemeentemuseum Jacob van Horne

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is van woensdag 13 februari tot en met zondag 7 april, de tentoonstelling ‘Aanwinsten kruiswegen’ te zien.
Voor het eerst is een schilderij van de gekruisigde Jezus van de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken voor het publiek te bezichtigen. Wilhelmus Schaeken is de enige bekende “oude meester” die Weert heeft voortgebracht. Ook andere aanwinsten, zoals werken van Charles Vos, Henri Schoonbrood en Hubert Levigne, zijn voor het eerst te bekijken.
 
De lijdensweg van Jezus wordt al eeuwenlang uitgebeeld in de zogenaamde 'kruisweg'. Veertien staties, momenten in de lijdensweg, waar gelovigen langstrekken en bij mediteren. Vaak geschilderd, soms gebeeldhouwd, in allerlei stijlen.  Al eerder heeft het museum aandacht besteed aan de geschiedenis van de kruisweg. Deze geschiedenis hangt nauw samen met de historie en de spiritualiteit van de minderbroeders franciscanen.
 
Recente aanwinsten
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne beheert een interessante collectie kruiswegstaties en lijdensvoorstellingen, van bekende Limburgse kunstenaars, die de laatste jaren sterk werd uitgebreid. De expositie bevat een aantal recente aanwinsten rond het thema van het lijden van Jezus: een tekening van Hubert Levigne van Veronica met de zweetdoek uit 1934 en een beeld van Jezus, man van smarten, het vroegst bekende werk van de Limburgse beeldhouwer Wim van Hoorn, eveneens uit 1934.
 
Wilhelmus Schaeken: “oude meester” uit Weert
Een schilderij van de gekruisigde Jezus door de Weerter schilder Wilhelmus Schaeken (rond 1800) is voor het eerst voor het publiek te zien.
Wilhelmus Schaeken is de enige bekende “oude meester” die Weert heeft voortgebracht. Hij wordt geboren in Weert in 1754 en vertrekt naar Antwerpen, waar hij een leerling was van de landschapsschilder J. Borrekens. Hij verblijft van 1773 tot 1775 in Italië Na zijn terugkeer wordt hij in Antwerpen professor aan de kunstacademie, een positie die hij bekleedt tot 1817. Hij leidt verschillende leerlingen op waarvan M. I. van Bree de bekendste is. Hij speelt ook een belangrijke rol in het veilig stellen van belangrijk kunstbezit uit Antwerpse kerken en kloosters na de Franse inval en plundering door Napoleon. De uit Franse handen geredde schilderijen vormen het begin van de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Wilhelmus Schaeken overlijdt in Antwerpen in 1830.
 
Begin 2011 slaagt de gemeente Weert er in voor het eerst een representatief werk van Wilhelmus Schaeken te verwerven, getiteld “de cijnspenning”. Het werk uit 1804 is geheel gerestaureerd en is eind 2011 voor het eerst te zien geweest in de expositie Weg van Weert, Weertenaren als bekende Nederlanders medio 2011/2012.
Het is het eerste werk van Schaeken in een openbare museale collectie in Nederland.
 
Door de publicaties rondom de expositie Weg van Weert, Weertenaren als bekende Nederlanders medio 2011/2012 is de naam van Wilhelmus Schaeken algemeen bekend geworden. Dat heeft tot nieuwe ontdekkingen geleid. De Rijksarchivaris van Limburg, Jacques van Rensch, treft bij een antiquair in Mons (Bergen) in België bij toeval een ander schilderij van Schaeken aan, voorstellende de kruisiging van Christus. Hij heeft het Erfgoedcluster Weert op dit unieke werk van Schaeken geattendeerd.
In september 2012 is het schilderij voor de Weerter museumcollectie aangekocht.
 
Het schilderij in olieverf op eikenhouten paneel meet 52 bij 26 cm en is rechtsonder volledig gesigneerd. De voorstelling van de gekruisigde Christus, eenzaam, in een landschap tegen een donkere lucht, staat nog geheel in de 17e eeuwse Vlaamse traditie van Rubens en van Dijck. In de dunne en gladde schilderwijze wijkt het daar echter van af en is het typisch voor het classicisme van de eind 18e – begin 19e eeuw. 

Onderstaande ontwerpen van kruisstaties zijn eveneens in de expositie te zien.

   
 Ontwerp kruiswegstatie      Ontwerp kruiswegstatie             Ontwerp kruiswegstatie    
 Charles Vos       Henri Schoonbrood                   Henri Schoonbrood         

Media
Persbericht, donderdag 7 februari 2013 Aanwinsten kruiswegen

Openingstijden
Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2013 gesloten

Entree
Audiotour   gratis
Volwassenen € 4,00
Groepen vanaf 10 personen € 3,00
Weerterlandpas € 2,00
Kinderen en scholieren tot en met 17 jaar   gratis
Vrienden van het museum   gratis
Museumjaarkaart   gratis